Teljesen átépül az M7-es érdi lehajtója

Teljesen átépítik az autópálya mindkét föl-, illetve lehajtóját, kanyarodósávokkal könnyítve az autópályára való fölhajtást.

Levelet intézett Csõzik László alpolgármester – egyben felsõ-parkvárosi önkormányzati képviselõ – Reményik Kálmánhoz, a Nemzeti Autópálya Zrt. elnök-vezérigazgatójához, azzal kéréssel: tájékoztassa az érdieket az M7 autópálya érdi csomópontjának bõvítésével kapcsolatos legfrissebb információkról, különösen a kivitelezés várható idõtartamáról és a járulékos beruházásokról (mint a körfogalom a Sóskúti út-Iparos út-Törökbálinti út-Bajcsy-Zsilinszky út találkozásánál).
Az alpolgármester sokak kérését tolmácsolva azt is kérdezte: lesz-e – a közlekedés-felügyelettel is engedélyeztethetõ – új buszmegálló az M7-en túl a Stop-tábla környékén. A vezérigazgató válaszában kiemelte: majd kétéves egyeztetést követõen – az érintett hatóságok és önkormányzati képviselõk hozzájárulása mellett – 2005 nyarán az Állami Autópálya Kezelõ ZRt. pályázatot írt építési terv készítésére, amelyet FÕMTERV Rt. nyert el. A terv tartalmazza az M7 autópálya jobb-és bal pályája Iparos úti csatlakozásának módosítását, a Sóskúti úti csomópontig, mintegy 560 méteres szakaszon az út átépítését
és a keresztezõdés körforgalommá való átépítését.
A teljes szakaszon kiszélesítik a burkolatot 2×2 sávra, ez kiegészül a csomóponti kanyarodó sávokkal. Az autópálya lehajtó ágának csatlakozásánál és az Iparos út-Bem tér csatlakozásánál Érd centrum irányába buszmegállóhelyet építenek, az Aszfaltozó utca – Iparos út csatlakozásánál pedig (az Aszfaltozó utca irányából egyirányú) autóbuszmegálló- és buszforduló készül. Az autópálya északi oldalán lévõ – Budapest felõli lehajtó -, azaz a Stop-tábla környéki buszmegálló létesítésének lehetõségét az érintett szakhatóságok és cégek bevonásával még vizsgálják – tette hozzá Reményik Kálmán. A gyalogos forgalom biztonságát összehangolt jelzõlámpa-rendszer, sebességcsökkentõ biztonsági terelõszigetek és új gyalogátkelõhelyek garantálják majd. A buszmegállókat mindenhol járdákon át lehet majd megközelíteni. A beruházás megvalósítása az építési engedély kiadását és a közbeszerzési eljárás lefolytatását követõen várhatóan 2006. II. félévében indulhat, és várhatóan 2007. tavaszának végére készül el.
Forrás: Érdi Újság, XVI. évfolyam 9. szám 2006. április 28.