Sajtóközlemény

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek nincs lejárt kötelezettsége a Viadom Zrt-vel szemben.

Több sajtóorgánumban is megjelent, miszerint az autópálya beruházásokban is munkát vállalt VIADOM Zrt. megismert pénzügyi nehézségeihez az is hozzájárult, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. visszatartotta, illetve nem fizette ki a Viadom Zrt. jogos követeléseit.

Fenti állítás nem felel meg a valóságnak, a NIF Zrt.-nek nincsen lejárt kötelezettsége a Viadom-mal szemben. Az M7 autópálya Balatonkeresztúr – Nagykanizsa szakaszán történt teljesítések első két rész számláját határidőre kiegyenlítettük. Információink szerint ebből a mintegy háromszáz millió forintból a Viadom sem konzorciumi partnerei sem alvállakozói felé nem teljesített kifizetést. A harmadik résszámla fizetési határideje június 10.

A 3-as 35-ös úton végzett munkákkal kapcsolatos követelés kötelezettje ugyan nem a NIF Zrt., de ezzel kapcsolatban is fontosnak tartjuk tájékoztatni a közvéleményt, hogy a 3 milliárd forint közeli – 2007 március 31-i lejáratú – követeléséből a Viadom mintegy 2,5 milliárd forintot 2006 december 20-án faktoráltatott, tehát a követelés mintegy 80%-ához a számla lejárata előtt hozzájutott. Ennek alapján egyértelmű, hogy a társaság pénzügyi nehézségeit nem az állami partnerek fizetése, hanem vélhetően a cég hibás üzletpolitikája okozta.

Ugyancsak meglapozatlannak tartjuk azt a vélekedést, hogy a csődközeli állapotot a Viadom által vállalt alacsony árak idézték elő. Ilyen árral a cégünk által meghirdetett munkák közül csak két esetben találkoztunk: az M0 keleti szektor két szakasza és az M7 már említett része. Az M0-on a cég már hónapok óta nem végez munkát, míg az M7-en dolgozó konzorciumból a tegnapi napon jelentette be kiválását. Így az M0-on veszteséget elszenvedni gyakorlatilag nem volt módja, míg az M7-en a fentiek szerint pozitív pénzforgalommal zárt.