SAJTÓKÖZLEMÉNY 2007. október 19.

Ismeretlen személyek ellen tett feljelentést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

 

A NIF Zrt. az M60 gyorsforgalmi út valamint az M0 autóút keleti szektorához tartozó Határúti csatlakozás terület előkészítése során több alkalommal, azonos tulajdonosi körhöz tartozó ingatlannal találkozott, akik a Magyar Állam javára történő területszerzés tényleges megindítását megelőző, de a tervezést követően egy éven belül vásároltak több ingatlant, illetve több ingatlanban ingatlanrészt is. Az említett tulajdonok és tulajdonrészek megszerzése kizárólag a tervezett gyorsforgalmi út nyomvonalába eső földrészletekben történt.

A beruházó táraság, mint a gyorsforgalmi közúthálózat tekintetében kizárólagos fejlesztési és építtetői jogosultsággal rendelkező, kizárólagos állami tulajdonban álló gazdasági társaság, ennek keretében többek között a gyorsforgalmi út nyomvonalán található földrészletek tulajdonjogának megszerzését biztosítja a Magyar Állam részére.

A NIF Zrt. kötelességének tartja, hogy az észlelt jelenségek kivizsgálásra kerüljenek annak érdekében, hogy sem a volt, sem a jelenlegi tulajdonosokat ne érhesse kár, és a fejlesztésekkel érintett területeken is megszüntethető legyen a telekspekuláció.