2016-ban megkezdődik az esztergomi vasútvonal villamosítása

A mai napon megjelent a kiviteli közbeszerzési felhívás az esztergomi vasútvonal villamosítása tárgyában. Eredményes közbeszerzést követően 51 km hosszan Rákosrendezőtől Esztergomig a NIF Zrt. beruházásában valósul meg a vonalszakasz villamosítása.

A fejlesztés keretében Esztergom és Angyalföld állomások vágányhálózata részlegesen átépül, megújul az esztergomi, a dorogi állomás és a klotildligeti megállóhely állomásépülete. Az utazók kényelmét szolgálja, hogy az esztergomi az autóbusz állomás átkerül a vasútállomás mellé, ezáltal is javítva a ráhordási feltételeket. Dorogon autóbuszos átszállási pont épül ki. Peronaluljáró épül Angyalföld állomáson, a vasúti perontető felújítása és hosszabbítása Újpest megállóhelyen megtörténik, valamint perontető épül az angyalföldi és az esztergomi állomásokon. Dorog állomáson új villamos alállomás létesül.

A kivitelezés 2016. tavaszán megkezdődhet, a villamosítás várhatóan még az iskolakezdés előtt 2017 nyár végére, az útépítések és egyéb fejlesztések 2018. nyár végére befejeződnek. A munkálatok nem járnak jelentős vágányzárral, a nyertes kivitelező jellemzően az éjszakai órákban, illetve hétvégi vágányzárban  fog dolgozni. A villamosítást követően gyors és kényelmes Flirt motorvonatok közlekednek majd a vonalon.