ÚJABB KÖZEL 20 KM-EN FEJEZŐDÖTT BE A 47. SZ. FŐÚT KORSZERŰSÍTÉSE

A 47. sz. főút felújítását három szakaszban Békéscsaba-Orosháza, Orosháza-Hódmezővásárhely és Algyő-Szeged között 61 km hosszan végzi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a beruházó NIF Zrt. Csongrád megyében az Orosháza-Békéscsaba közötti szakasz átadási ünnepségén jelen volt Lázár János, a térség országgyűlési képviselője, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Almási István Hódmezővásárhely polgármestere és Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója.

Első ütemben szeptember végére elkészült Békés megyében a Békéscsaba és Orosháza közötti szakasz, a mai napon az Orosháza és a Hódmezővásárhely közötti 19,7 km hosszan 11,5 tonna teherbírásra megerősített utat, valamint a párhuzamosan kiépített új nyomvonalú kerékpárutat is átadták. kivitelezés során korszerűsítették a Kakasszéki-csatorna feletti-hidat, illetve itt egy új kerékpáros hidat is kialakítottak.  A főút mellett párhuzamosan kerékpárút épült Orosházát és Hódmezővásárhelyet összekötve, beleértve Székkutas település belterületét is, így az elkészült szakaszon összesen 21,4 km-en biztonságosan lehet kerékpározni. A meglévő tömegközlekedési megállóhelyeket 23 helyen korszerűsítették, átépítették a peronokat és a pályaszerkezetet is. Székkutas átkelési szakaszán 18 parkolóhelyet alakítottak ki, a település mindkét oldalán forgalomlassító szigeteket létesítettek.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: „A legfontosabb nemzetstratégiai célunk, hogy minden autópályánk 2018-ig elérje Magyarország jelenlegi határait. Legalább ilyen jelentőségű nemzeti célkitűzés, hogy minden megyei jogú város bekapcsolódjon a gyorsforgalmi úthálózatba. A következő évek legfontosabb feladata a dél-alföldi régióban Kecskemét és Békéscsaba összekapcsolása. A következő választási ciklus végére, 2022-re Szegedet és Debrecent is négysávos autóút kösse össze.”

Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója hozzátette: „Csongrád megyében uniós és hazai forrás felhasználásával nettó 140 milliárd forint értékben 110 km hosszan hajtottunk végre útfejlesztést, melyek között szerepel új nyomvonalú autópálya, 11,5 tonnás burkolatmegerősítés, kerékpárút és a határkapcsolatok javítása érdekében végzett beruházás is. A főút Algyő és Szeged közötti szakaszának korszerűsítése még 7 km-en folyamatban van, a munkálatok november közepére befejeződnek. Természetesen a következő években is még sok dolgunk van a megyében, bízom benne, hogy jövőre megkezdődhet a hódmezővásárhelyi és a nagylaki elkerülő utak építése is.

A kivitelezést a Duna Aszfalt Kft. végezte nettó 7,9 milliárd forint értékben, 85% uniós és 15% hazai forrás felhasználásával.

2015. október