Helyükre emelték a Várpalotai elkerülő felüljárójának ötvenhat tonnás hídgerendáit

Beemelték a Várpalotát elkerülő, 8. sz. főút Ősi úti új felüljárójának a közel 45 méter hosszú és egyenként 56,5 tonnás hídgerendáit.

A sajtótájékoztatón részt vett Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője, a BM parlamenti államtitkára és Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója.

A 8. sz. főút, Várpalotát elkerülő szakaszának kivitelezése 2014. szeptemberében kezdődött. Az autósok várhatóan 2017 év végén vehetik birtokba a főpályát. A beruházás keretében 5,9 kilométeres, 2×2 sávos főút, 2,4 kilométer országos út, valamint 2,35 kilométer szervizút épül. A fejlesztés kapcsán 2 új vasúti híd és 3 felüljáró létesül. Az elkerülővel jelentősen csökken a város forgalmi-, zajterhelése, valamint biztonságosabbá válik a helyi közlekedés.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője, a BM parlamenti államtitkára elmondta: „A térség országgyűlési képviselőjeként azt ígértem, hogy mind Várpalota lakosságát, mind a környéken élőket folyamatosan tájékoztatjuk a beruházás fontosabb fázisairól. Örülök annak, hogy a kivitelezés ütemterv szerint halad és így az elkerülő út építése határidőre befejeződik és a település tehermentesül a jelentős átmenő forgalom alól.”

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója hozzátette: „A vasúton szállított, 20 darab, közel 45 méter hosszú és egyenként 56,5 tonnás hídgerendákat egy 400 tonnás óriás daru emelte be a három hídtámasz közé. A beemelés különlegessége volt, hogy a kivitelező SDD Konzorcium a munkálatokat egy működő villamosított vasúti pálya felett részleges vágányzár mellett végezte, végig biztosítva a zavartalan személyszállítást.”

A 21,8 milliárd forintos fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában 85 százalék uniós és 15 százalék hazai forrásból valósul meg.