ÁTADTÁK A 61. SZ. FŐÚT NAGYKANIZSÁT ELKERÜLŐ SZAKASZÁT

Megvalósult a közvetlen összeköttetés az M7-es sztrádával és jelentős mértékben tehermentesült a város a 61. sz. főút Nagykanizsát elkerülő szakaszának megépülésével. A fejlesztést lezáró ünnepélyes átadáson részt vett Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Manninger Jenő, megyei fejlesztési biztos, Dénes Sándor polgármester és Kardos Gábor, a NIF. Zrt. műszaki igazgatója.

Régóta várt fejlesztés valósult meg a 61. sz. főút Nagykanizsát elkerülő szakaszának megépítésével. A komoly teherforgalmat bonyolító főút településen kívüli szakasza révén jelentős környezetvédelmi és zajártalomtól szabadultak meg a helyiek.

A beruházás során 3,3 km hosszban 2×1 sávos főúti szakaszt építettünk, valamint 1 körforgalmú és 1 balra-kanyarodó sávú csomópontot alakítottunk ki. Megtörtént a burkolat és az útpadka kiszélesítése, középső elválasztó betonelemeket helyeztünk el. A csónakázó tóhoz vezető útcsatlakozásnál 1 új, közvilágítással ellátott körfogalmú csomópontot építettünk.

A Sánci utcai becsatlakozásánál új balra kanyarodó sávos csomópontot alakítottunk ki, amely kapcsolatot biztosít a város felé. Mind a Sánci útnál, mind pedig az új körforgalmú csomópontnál korszerű tömegközlekedési megállóhelyeket hoztunk létre. Az elkerülő út mindkét oldalán tengelysúly mérőhely épült. A korábbi, szintbeni vasúti átjáró helyett a vasút felett új, 50 méter hosszú híd ível át. Kiépítettük a vízelvezető rendszert, illetve a kiszolgáló földutakat sárrázó burkolattal. A fejlesztés során a szakemberek 182.933 m3 földet mozgattak meg és 7.818 m3 aszfaltot építettek be.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő elmondta: „Mind az itt élőknek, mind pedig a gazdaságfejlesztés szempontjából lényeges ez a beruházás, de talán azok a nagykanizsaiak örülnek a legjobban az elkerülőnek, akiknek ezentúl nem kell elviselniük az ablakuk alatt dübörgő teherautókat.”

Manninger Jenő, megyei fejlesztési biztos hozzáfűzte: „Jó példa ez a beruházás arra, hogy nem szabad feladni. Köszönet ért, hogy a megye egyik legfontosabb beruházása elkészült.”

Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere hozzátette: „Ünnep van ma, régóta várt beruházást adhattunk át. Örülünk, hogy karácsonyra megkapta ezt az ajándékot a város.”

Kardos Gábor, a NIF Zrt. műszaki igazgatója kiemelte: „Különösen nagy öröm, hogy elkészült a 61. sz. főút Nagykanizsát elkerülő szakasza. A fejlesztés komoly előrelépés a térség gazdasága és közlekedése tekintetében.”

A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, a Közgép és a Horváth-Ép Kft. kivitelezésében nettó 1.343.674.922 forintból valósult meg 85% uniós és 15% hazai forrás felhasználásával.

2015. december