ÁTADTÁK AZ OROSHÁZI ÚTI FELÜLJÁRÓT

Az autósok dinamikusabban, a gyalogosok és kerékpárosok pedig biztonságosabban haladhatnak a ma átadott új, Orosházi úti közúti felüljárón. Békés megye első ferdekábeles hídjának avatásán Vantara Gyula, a térség országgyűlési képviselője, megyei fejlesztési biztos kiemelte: olyan felüljáróval gazdagodott a város, amely Békéscsaba városképét a következő évtizedekre meghatározza

A békéscsabai vasútállomás részeként megépült Orosházi úti felüljáró nem csak impozáns látványával lenyűgöző, de közlekedési szempontból korszerű kialakításával is jelentős lépés a környék közlekedésének modernizálásában. A beruházásnak köszönhetően gyorsabbá vált Jamina városrész, illetve a dél-békési települések megközelítése. Az új, 2×2 sávos hídon kialakított külön átvezetéseknek köszönhetően a gyalogosok és kerékpárosok sokkal biztonságosabban haladhatnak. A hidat úgy alakítottuk ki, hogy mind a fel-, mind pedig a lehajtás biztonságos körülmények között történik: a felüljáró a Bartók Béla út – Temető sor kereszteződésében lévő jelzőlámpás csomóponttól indul és az Orosházi út – Gyár utca csatlakozásában lévő körforgalmú csomópontnál végződik. Az Orosházi úti felüljáró műszaki paraméterei is tetszetősek: a 360 méter hosszú, 16 támaszú műtárgy 15 vasúti vágányt hidal át. Acél hídszerkezete 1230 tonnát nyom, a szerkezetbe 9300 m3 monolit betont építettek be. A pilon csúcsa 40 méter magas, a középső, ferdekábeles szerkezetrész 2 nyílású és 120 méter hosszúságú. A beruházás részeként átépült az Orosházi út – Gyár utca csomópontjában lévő turbó körforgalom. Az Orosházi út – Bartók Béla út – Temető sor kereszteződésénél lévő jelzőlámpás csomópont megújult.

Vantara Gyula, a térség országgyűlési képviselője, megyei fejlesztési biztos hangsúlyozta: „Fontos, hogy létrejött a kapcsolat Jamina városrész és a városközpont között. Ez a szemmel látható, kézzel fogható eredmény azzal jár, hogy mintegy duplájára nőtt a városrész és a központ között jelentkező közlekedési kapacitás.”
Gajda Róbert, Békés megye kormánymegbízottja elmondta: „Az Orosházi úti felüljáró megvalósulásával újabb fejlődési periódusba tudott lépni a város. A 2×2 sávos átjáró a korábbinál sokkal zökkenőmentesebb közlekedést tesz lehetővé.”
Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere hozzátette: „Nem csak funkcionális, de esztétikai szempontból is fontos a felüljáró megépülése, amelynek városképi jelentősége is óriási.”
Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója kiemelte: „A beruházás során a felüljáró mellett 660 méter hosszan zajvédőfalat építettünk a környék lakóinak kényelme érdekében. A Jaminai oldalon 43 parkolót alakítottunk ki.”
A fejlesztés a NIF Zrt. beruházásában, a Strabag Vasútépítő Kft. – Swietelsky Vasúttechnika Kft.  – Közgép Zrt. kivitelezésében, nettó 5.852.403.271 millió forint értékben valósult meg, 85% uniós és 15% hazai forrás felhasználásával.

2015. december