ELKÉSZÜLT FÉNYESLITKE ELKERÜLŐ ÚTJA

Megvalósult a Fényeslitkét és Komorót keleti irányból elkerülő útszakasz, biztosítottá vált a fényeslitkei ipari park közvetlen megközelíthetősége a 4. sz. főút irányából a Záhony térség közútfejlesztése keretében ma átadott Fényeslitke elkerülő szakasszal. Az ünnepélyes átadón részt vett Seszták Miklós, az NFM minisztere, a térség országgyűlési képviselője, Tilki Attila, országgyűlési képviselő, Bogáti János, miniszteri biztos, Mártha Mihály Tibor, Fényeslitke polgármestere és Mayer András, a NIF Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Záhony térség komplex gazdaságfejlesztési programjának fontos állomását jelenti a Fényeslitkét elkerülő új út megépítése. A fejlesztés során 5 km új nyomvonalú utat, valamint 2 hídszerkezetet építettünk: 155 méter hosszan a 100-as vasútvonal és a 4145. jelű út fölött, illetve a másik széles nyomtávú vasúti vágány felett. Elvégeztük a két híd alatt haladó utak korrekcióját mintegy 1 km hosszban. A Fényeslitke elkerülő út előtti szakaszt felújítottuk szintén 1 km-en. 2,2 kilométernyi új kiszolgáló utat építettünk. Három új körforgalmú csomópont létesült: kettő a Fényeslitke elkerülő úton, egy a 4. sz. főúton Fényeslitke és Komoró között. A beruházás során a szakemberek 400 ezer köbméter földet mozgattak meg, 10 617 m3 aszfaltot építettek be. 6,1 kilométer hosszan vezetőkorlátot telepítettünk. 520 méter hosszban kiváltottuk, 103 méter hosszan védelembe helyeztük a Barátság II. kőolaj vezetéket. 405 fát és több mint 46 ezer cserjét ültettünk el, valamint 110 ezer nm-t meghaladó területen füvesítettünk ezzel hozzájárulva a környék szebbé tételéhez.

Seszták Miklós, az NFM minisztere, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: „A vállalkozók logisztikai szempontból jól döntenek, ha a térségben telepednek le. Reményeink szerint ezzel a beruházással és a mai átadással megteremtettük számukra a jó infrastruktúrát.”

Tilki Attila, országgyűlési képviselő hozzáfűzte: „A mai útátadás a térségben lévő vállalkozások és az itt élő emberek számára nagyon fontos. Azt kívánom a térségnek és magunknak, hogy ez az út az ipari parkba minél több vállalkozást hozzon és minél több munkahelyet teremtsen.”

Mártha Mihály Tibor, Fényeslitke polgármestere hozzátette: „Fényeslitkeiek nevében köszönjük a munkát, mely által 10 hónap alatt elkészülhetett a beruházás. A fényeslitkei elkerülő intermodális összeköttetése lesz az ipari parknak.”

Mayer András, a NIF Zrt. vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: „A Fényeslitke és Komoró keleti elkerülő szakaszt 5 kilométeren új nyomvonalon építettük meg. Nagyon remélem, hogy az elkészült út a térség fejlődését és az itt élő emberek boldogulását fogja szolgálni.”

A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, a Zemplénkő Kft., a Zemplén Road Kft. és a Depona Plusz Kft. kivitelezésében nettó 3.619.008.181 forintból valósult meg 85% uniós és 15% hazai forrás felhasználásával.

2015. december