KEZDŐDHET A BUDAPEST-ESZTERGOM VASÚTVONAL VILLAMOSÍTÁSA

Eredményes közbeszerzési eljárás után megkezdhetjük a Budapest-Esztergom vasútvonal villamosítását. A munkálatok a tervek szerint júliusban indulhatnak. A kivitelezést a legalacsonyabb összegű ajánlatot tevő Strabag Vasútépítő Kft. vezette konzorcium (MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt.; TRSZ Kft.) végezheti nettó 33.697.563.411 forintért.

A beruházás keretében 2016. év végéig, illetve 2017. tavaszáig megépülhet az Angyalföld – Újpest közötti új 2. vágány, illetve a Béke útra vezető új gyalogos aluljáró.

A villamos felsővezeték Rákosrendező és Esztergom között 2017. végéig, a létesítmények többi része 2018-ig készülhet el. A fejlesztés keretében kiépítjük a villamos felsővezetéket Rákosrendező és Esztergom között, a korábban felállított oszlopok felhasználásával. Esztergom külterületén új vontatási alállomást létesítünk, Budapest Istvánteleknél pedig kibővítjük a meglévőt. Átépítjük a vonalszakaszt Rákosrendező és Újpest között, Angyalföld-Újpest viszonylatában új második vágányt építünk. Óbuda állomáson villamos fenntartási telephelyet létesítünk. Klotildligeten átépítjük a felvételi épületet. Dorogon a felvételi épület átépítése mellett kiépítjük a buszfordulót, illetve új, második vágányt telepítünk Preymesser elágazás felé.

A beruházás során átépítjük Esztergom állomást, a felvételi épületet, tehervonati fogadó vágánycsoportot létesítünk, illetve áthelyezzük az autóbuszpályaudvart a vasútállomás mellé a gyorsabb és kényelmesebb megközelíthetőség és a rövidebb átszállási idő érdekében.

A fejlesztéssel a nagy utasforgalmat bonyolító vasútvonalon korszerű, környezetbarát és gyors vonatok közlekedhetnek. A kivitelezési munkálatokat a vállalkozó úgy időzíti, hogy a vágányzári időszakok az esti órákra, illetve hétvégére essenek.

A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai és uniós forrás felhasználásával valósul meg.

2016. június