UTOLSÓ SZAKASZÁHOZ ÉRT AZ M86 GYORSFORGALMI ÚT ÉPÍTÉSE

Október végén nyílik meg a forgalom előtt az M86 gyorsforgalmi út utolsó, Hegyfalu és Csorna közötti szakasza. A beruházásnak köszönhetően innentől Szombathely az M1-től gyorsforgalmi úton érhető el. A főpályán 2016. július hónapban befejeződtek az aszfaltozási munkák, elkészült a kopóréteg és befejeződött a véderdők telepítése. A kivitelezés jelenlegi állásáról sajtóbejárást tartott Hende Csaba a térség országgyűlési képviselője, Ágh Péter Vas megye fejlesztési biztosa, dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere és Loppert Dániel a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója.

Az M86 befejező 40,9 km hosszú gyorsforgalmi útjának építése két ütemben valósul meg Szeleste és Csorna között. A 2×2 sávos út első szakasza Szeleste-Hegyfalu között 2015. szeptemberében elkészült, a hiányzó Hegyfalu Csorna közötti új nyomvonalú gyorsforgalmi útszakasz az M86-84.sz. főúti csomóponttól indul, és az M85-M86 Csorna elkerülő szakaszának déli csomópontjához kapcsolódik. Az őszi átadásig a 33,4 km hosszú szakaszon összesen 31 műtárgy, 3 különszintű csomópont épül. A kivitelezés utolsó két hónapjában zajlanak az útépítéssel, és műtárgyakkal kapcsolatos befejező munkálatok.

Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Rendkívül nagy előrehaladást tapasztaltunk a legutóbbi bejáráshoz képest. Már csak az utolsó simítások vannak hátra, ami azt jelenti, hogy határidőre vagy akár már előtte átadhatjuk ezt a történelmi jelentőségű útszakaszt. Az új gyorsforgalmi út megszűnteti Szombathely a trianoni szerződés következtében kialakult elszigeteltségét, és bekapcsolja városunkat az európai gyorsforgalmi úthálózatba. Ennek mérhetetlenül nagy jelentősége van.”

Ágh Péter Vas megye fejlesztési biztosa hozzátette: „Észak-Vas megye országgyűlési képviselőjeként örömmel tölt el, hogy az M86-os út beruházásának köszönhetően a választókerületemhez tartozó településeket végre elkerüli a forgalom. Vasegerszeg, Vámoscsalád és Repcelak lakóinak jelentősen megváltozik az életminősége, csendes, nyugodt környezetben élhetnek.”

dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere kiemelte: „Szombathely régi álma teljesül azzal, hogy ősztől megnyílik számunkra 2×2 sávos közlekedés lehetősége. A fejlődést nagy mértékben elősegíti a magas színvonalú közlekedési hálózat, ami elengedhetetlen alappillére a jövőépítésnek. A régi 86. sz. főúton óriási az áthaladó teherforgalom, ami az új gyorsforgalmi út megépítésével jelentősen csökkenni fog. Budapestről végig 2×2 sávon lesz elérhető Szombathely, és a városi elkerülő valamint a dél felé menő útfejlesztések következtében városunk bekapcsolódik az országos közlekedési vérkeringésbe. Mint mentőorvos fontosnak tartom azt is, hogy ezzel a fejlesztéssel nem csak könnyebbé, hanem biztonságosabbá is válhat a közlekedés, csökkenhet a balesetek száma. ”

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője a kivitelezés jelenlegi állását ismertette: „Az építkezés az ütemtervnek megfelelően halad. A következő két hónapban elvégzik a vezetőkorlát szerelését az elválasztó sávban és a padkán, valamint a rézsűrendezési és a padkarendezési munkákat. Épül a csapadékvízárok burkolat, a védőkerítés és a védőkorlát. Folyamatban van a burkolatfestés, a forgalomtechnikai táblák elhelyezése, valamint a növénytelepítés a vadátjáróknál.”

 

A kivitelezést a KS-M86 II. Konzorcium (Közgép Zrt. és Strabag Zrt.) végzi, nettó 65,9 milliárd forint értékben. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg, 85% uniós és 15% hazai forrásból.

2016. augusztus