Október végén megnyílik a forgalom előtt az M86 Hegyfalu és Csorna közötti szakasza

A beruházásnak köszönhetően október végétől Szombathely az M1-től gyorsforgalmi úton érhető el. A kivitelezés jelenlegi állásáról sajtótájékoztatót tartott Gyopáros Alpár, országgyűlési képviselő és Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója.

Az M86 befejező, utolsó szakasza Hegyfalu és Csorna között új nyomvonalon, 33,4 km hosszan épült ki. A gyorsforgalmi útszakasz az M86-84.sz. főúti csomóponttól indul, és az M85-M86 Csorna elkerülő szakaszának déli csomópontjához kapcsolódik. A szakaszon összesen 31 műtárgy, 3 különszintű csomópont épült. A kivitelező a befejező tereprendező munkálatokat végzi, valamint a burkolatfestést, a forgalomtechnikai táblák elhelyezését és a növénytelepítést.

Gyopáros Alpár, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Az M85-M86 gyorsforgalmi út kiépítése rendkívüli jelentőséggel bír a Rábaközben élők számára. Az elmúlt évtizedekben a térséget elkerülték a nagy turisztikai attrakciók, és a nagyobb termelő beruházások, ezért az itt élőknek ingázniuk kellett a nagyobb ipari területekre vagy elköltöztek. Bízunk benne, hogy ez a trend megfordul a korszerű infrastruktúra megteremtésével, és vonzerőt jelent a termelő beruházások számára.”

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője hozzátette: „A fejlesztés a szerződés szerinti határidőre elkészül. A kivitelezést a KS-M86 II. Konzorcium (Közgép Zrt. és Strabag Zrt.) végzi, nettó 65,9 milliárd forint értékben. Az útszakasz megnyitásával megvalósul Szombathely bekötése a hazai gyorsforgalmi úthálózatba. Az M85-M86 fejlesztése új nyomvonalon, közel 92 km hosszan valósult meg Szombathely és Győr között, az átadást követően Budapest 2 óra alatt gyorsforgalmi úton elérhetővé válik.”

A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg, 85% uniós és 15% hazai forrásból.

2016. szeptember