ŐSSZEL FOLYTATÓDNAK A VILLAMOSÍTÁSI MUNKÁLATOK A RÁKOSRENDEZŐ-ESZTERGOM VASÚTVONALON

Szeptemberben a hétvégi és az esti órákban részleges és teljes vágányzár mellett tovább folynak a munkálatok a Rákosrendező és Esztergom közötti 2-es vasúti vonalon. Az 51 km-es szakasz villamosítása érdekében ebben az időszakban elvégzik a még szükséges felsővezetéki oszlopok állítását és a vezetékszerelést is, megkezdődnek az állomások átépítésével kapcsolatos munkálatok is.

Szeptember 23-án folytatják Angyalföld és Esztergom állomások vágányhálózatának átépítését. A november végéig tartó időszakban ezen a két állomáson régi kitérőket bontanak el és újakat építenek be, valamint vágányátépítési és pályaépítési munkálatok is zajlanak majd. A Vasúttörténeti Parknál elkezdődik a vágánykorrekció építése.

A beruházás keretében 2017 február végéig várhatóan elkészül az Angyalföld–Újpest közötti új, második vágány, ezért ősztől folyamatosan végzik a közmű- feltárásokat és áthelyezéseket, földmunkákat, a Balzsam utca korrekcióját, valamint az Új Palotai úti átjáró illetve a Béke útra vezető gyalogos aluljáró is elkészül 2017 tél végéig.

Ezeken kívül vágány- és peronépítés, valamint perontető építés is lesz Angyalföldön; Újpesten befejezik a meglévő peron átépítését és perontető korrekcióját.

Még idén elkezdik a régi vontató vágányok kiiktatását a dorogi vasútállomásnál, hogy kialakítsák az új autóbusz-pályaudvar helyét.

Esztergomban az ideiglenes peronok építése mellett átépül a vágányhálózat, és az autóbusz-pályaudvar építése is megkezdődik.

A villamosítási feladatokon belül összesen közel 800 db új felsővezetéki oszlopot állítanak fel, az ehhez kapcsolódó vezeték- és tartozékszerkezetek szerelési munkálatok is megkezdődnek. A beruházás kiemelt célja, hogy 2017 végéig a 2-es vasútvonal alkalmas legyen a villamos vontatásra. Felsővezeték-építési és -szerelési munkák naponta, éjszakai vágányzárakban (23:20-4:40) 2016-ban és 2017-ben egyaránt várhatóak.

Az őszi időszakban Budapest-Nyugati – Esztergom közötti folyamatos vágányzárak ütemezése a következők szerint alakul:

  • 2016. szeptember 23. (péntek) 20:45 – 2016. szeptember 26. (hétfő) 01:30 között
  • 2016. szeptember 30. (péntek) 20:45 – 2016. október 3. (hétfő) 01:30 között
  • 2016. október 7. (péntek) 20:45 – 2016. október 10. (hétfő) 01:30 között
  • 2016. november 4. (péntek) 20:45 – 2016. november 7. (hétfő) 01:30 között
  • 2016. november 11. (péntek) 20:45 – 2016. november 14. (hétfő) 01:30 között

A fent jelzett pénteki napokon a menetrend szerinti utolsó vonat a Nyugatiból 17:20-kor,  Esztergomból 19:11-kor indul. Péntek este az első pótlóbusz a fővárosból 18:05-kor, Esztergomból 20:10-kor indul, innentől kezdve, valamint a feltüntetett szombatokon és vasárnapokon egész nap vonatpótló autóbuszok közlekednek.  A pótlóbuszok Budapestről, a VOLÁN Árpád-hídi állomásáról indulnak és oda is érkeznek.  Az E jelzésű vonatpótlók Solymár elágazásnál (Auchan áruház) és Piliscsaba vasútállomás helyett Piliscsaba iskola Volán autóbusz-megállónál állnak meg. Az S jelzésű vonatpótlók Solymár és Piliscsaba vasútállomásoknál veszik fel az utasokat.

Pilisvörösvár és Esztergom között hétköznapokban az éjszakai órákban is lesznek vágányzárak, ez idő alatt a két állomás között vonatpótló buszok szállítják majd az utasokat.

Kérjük, hogy utazás előtt a részleges vágányzárakról és a pontos menetrendet illetően tájékozódjanak az ELVIRA menetrendi keresőben, a MÁV-csoport honlapján a vágányzári hírekben, a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál vagy az állomási hirdetményekből.

A kivitelezést a Strabag Vasútépítő Kft. vezette STO-Esztergom konzorcium (MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt.; TRSZ Kft.) végzi. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, hazai és uniós forrás felhasználásával valósul meg.

2016. szeptember