Megkezdődik a Várpalota elkerülő II. ütemének építése

A 8. sz. főút Veszprém-Várpalota közötti szakaszának megépítésével a 8. sz. főúton Székesfehérvár – Veszprém között megvalósul az átkelési szakasz kiváltása, illetve Várpalota mentesül a napi közel 20.000 áthaladó gépjármű zajától és levegőszennyezésétől. Az elkerülő út II. ütemének alapkőletételi ünnepségén beszédet mondott Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Talabér Márta, Várpalota polgármestere és Mayer András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Az útszakasz két építési ütemben épül meg, várhatóan már 2018 februárjától használhatják az erre közlekedők az elkerülőt.

A beruházás első ütemének keretében az 5,9 km hosszú főpálya mellett 2,4 km egyéb országos, illetve 2,35 km szervizút épül. A nádasladányi bekötőút különszintű csomóponttal csatlakozik az új nyomvonalhoz, amely a város felőli oldalon körforgalomban végződik. Ezt követően keresztezi a vasutat is. Az Ősi bekötőút szintén különszintben, felüljáróval csatlakozik az új nyomvonalhoz, a Dankó P. utcánál körforgalmat létesítünk. A Péti útnál másodszor keresztezi a Székesfehérvár-Boba vasúti vonalat. Két új vasúti hidat és a 3 nagyobb közúti felüljárót emelünk, melyek 80-140 m hosszúak lesznek. Az Ősi úti tervezett felüljáró környezetében és az Ősi úton összesen 334 m hosszan, Csákányhíd dűlő környezetében az önkormányzat kérésére, valamint a zártkertek védelmére 280 m hosszan zajvédő falat létesítünk.

A biztonságos 2×2 sávos, 110 km/órás tervezési sebeséggel, fizikai elválasztással kialakítandó elkerülő második ütemében 3,4 km főpálya mellett 1,5 km egyéb országos út és 1,9 km szerviz utat építünk. Pétfürdőnél különszintű csomópont, valamint egy-egy közúti-, gyalogos és kerékpáros aluljáró, két körforgalmi csomópont épül, illetve felújítunk két közúti felüljárót is.

Az ünnepélyes alapkőletételen Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: „A beruházásnak köszönhetően Várpalota 40 éves álma valósul meg, mint a terület országgyűlési képviselője kezdettől fogva támogattam az ügyet. Most annak a kiváló együttműködésnek az eredményét látjuk, ami a kormány, az önkormányzat, a NIF Zrt. és a kivitelezők közötti rendeszeres egyeztetések és közös munka eredménye. Az elkerülő út megépítésével gyorsabb és biztonságosabb közlekedést biztosítunk, ami elősegíti Várpalota fejlődését a munkahelyek számának növekedését és a turizmus fellendülését.” 

Talabér Márta, Várpalota polgármestere kiemelte: „Mindannyiunknak közös érdeke valósul meg az elkerülő megépülésével, ami a városon áthaladóknak és az itt élők életében is sok pozitív változást hoz. Régi probléma, hogy vannak olyan napszakok ás időszakok, amikor a városban nem lehet közlekedni, emiatt az úthálózat folyamatosan romlik és magas a légszennyezettség. Bízom benne, hogy a 2×2 sávos út megépítése a közlekedés fejlesztésén túl kedvez a beruházásoknak, és Várpalota élhetőbb várossá válik. ”

Mayer András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese a kivitelezés jelenlegi állását ismertette: „Az I. ütem kivitelezési munkálatai ütemtervnek megfelelően haladnak. Zajlik többek között az 1. sz. szervízút és a buszforduló építése, valamint a 7204. sz. elkerülő út körforgalmú csomópont kiépítése. Az itt érintett közel 1km hosszú szakaszon már az elkészült új nyomvonal jobb pályáján jelenleg 30 km/órás forgalomkorlátozás és előzési tilalom mellett halad a közlekedés.  A II. ütem közműkiváltási munkálatai rövidesen megkezdődnek, valamint elindulnak a földmunkálatok is a humusz-, illetve ún. alkalmatlan fedőréteg leszedésével és elszállításával.”

A kivitelezést SDD Konzorcium (Dömper Kft.; Subterra – Raab Kft.; Pannon – Doprastav Kft.) végzi, a kivitelezés I. ütemének nettó költsége 21.849.628.776 forint , a II. ütem nettó költsége 6.265.000.000 forint. A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.

 

2016. október