Megkezdődik a 471. sz. főút Hajdúsámson elkerülő építése

Új nyomvonalon, 2x1 sávon alakítjuk ki a 471. sz. főút Hajdúsámsont elkerülő útszakaszát. A 8,6 km hosszú szakasznak köszönhetően Hajdúsámson mentesül a városon keresztülhaladó nehéz-, és személygépjármű forgalom jelentős részétől. Az alapkőletételi ünnepségén beszédet mondott Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója.

Az elkerülő végétől Nyíradony belterületén át egészen a megyehatárig tartó 16,44 km hosszú szakasz felújítási munkálatai 2016 márciusában megkezdődtek. A 2×1 sávos főút új, megerősített, a korábbinál jóval nagyobb teherbírású burkolatot kap, illetve a szükséges pontokon ívkorrekciót is végzünk. A beruházás keretében átépítjük a kerékpárutat, a környéken élők biztonsága érdekében forgalomcsillapító szigeteket iktatunk be. Korszerűsítjük a közvilágítást és a vasúti szintbeni kereszteződést is. A 471-es főút fejleszése a Hajdúsámson elkerülő megépítésével folytatódik.

A Hajdúsámson elkerülő beruházásának keretében 2 felüljárót építünk a 110. sz. Debrecen – Nyírbátor – Mátészalka vasúti vonal felett. Két helyen – az elkerülő út és a Fő utca találkozásánál, illetve a 4902. j. úti csomópontnál – körforgalmú csomópont, az elkerülő út végszelvényében „T” csomópont épül, illetve tengelysúlymérő állomást is kialakítunk. A meglévő területek megközelítésének érdekében 5,7 km hosszan kiépítjük és kiegészítjük a meglévő földútrendszert.

A beruházásnak köszönhetően Hajdúsámson mentesül a városon keresztülhaladó napi 9000 egységjármű jelentős forgalma alól, melyből 500 nehézgépjármű. Várhatóan 10 perccel csökken az eljutási idő Debrecenből Mátészalkára, csökken a város légszennyezettsége, és a baleseti mutatók is pozitív irányba változhatnak.

 Az ünnepélyes alapkőletételen Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: „A kormány a következő években több mint 1250 milliárd forint nemzeti forrásból is támogatja a közúthálózat fejlesztését. A kizárólag hazai költségvetésből finanszírozott projektek közé tartozik a térség gazdasági fejlődése szempontjából kulcsfontosságú beruházás, a 471-es főút Hajdú-Bihar megyei szakaszának felújítása is. A Hajdúsámson elkerülőtől a megyehatárig tartó, több mint 16 kilométeres szakasz tartós állapotjavításán tavasz óta dolgoznak a kivitelezők. A tervek szerint 2017 elején megkezdődik a Debrecen-Hajdúsámson szakasz korszerűsítése is. 2018 nyarára így a megyeszékhelytől a megyehatárig teljes hosszban megújul a főút.”

Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere kiemelte: „Az elkerülő út megépítése gazdasági, környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági szempontból is kiemelt fontosságú. Az elmúlt években, többek közt a határátkelő miatt, nagyon megnőtt az átmenő forgalom, és ez az állapot tarthatatlanná vált. Az elkerülő út 2004 óta szerepel a település területrendezési tervében, így most egy régóta várt álom válik valóra. Az új nyomvonal érinti Hajdúsámson ipari parkját, így megépülésével gazdasági fellendülést is remélünk. Ezen túl nagyon várjuk a 471-es számú főút Debrecen-Hajdúsámson közötti szakaszát is, hogy egy jobb minőségű és egy gyorsabb útvonalon legyen elérhető településünk.”

Pántya Jószef, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója hozzátette: „A beruházás, beleértve az új különszintű és körforgalmú csomópontok kialakítását, növeli a 471. sz. főút és környékének közlekedésbiztonságát.”

A kivitelezési közbeszerzési eljárás sikeresen lezárult, az eredményt kihirdettük. A nyertes ajánlatot a „KE-VÍZ 21” Zrt. – ZEMPLÉNKŐ Kft. tette. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában nettó 8.331.812.457 forint értékben, hazai forrásból valósul meg.

2016. november