Újabb régészeti szenzáció Debrecenben: Danuta és Malvin

Különleges leletekre bukkantak ősszel a Déri Múzeum régészei az M35-ös autópálya nyomvonalának megelőző feltárásán. A sajtótájékoztatón Angi János, a Déri Múzeum igazgatója, Dani János, a Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese, Kocsis-Buruzs Gábor régész és Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója beszélt az egyedülálló leletekről.

Augusztusban a szakemberek egy, a VII. században élt 10–12 éves gyermek maradványait emelték ki a földből. A kislányt homlokán aranypártával temették el. Az egyedülálló nemesfém ékességet nyár végén sajtótájékoztatón mutatta be a múzeum, ahol elhangzott, az aranylemezes pártát – restaurálása után – a nagyközönség is megtekintheti. Első alkalommal azonban a sajtó munkatársai láthatták teljes pompájában az avarkori ékességet, a november 17-i sajtótájékoztatón.

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója az eseményen beszámolt arról is, hogy: „Szeptemberben a kislánytól csupán hét méterre újabb női sírt tártak fel. A nagyszerű lelet választ adott a legnagyobb kérdésre: vajon magányosan temették-e el, a régészek által Avar Danutának keresztelt kislányt?”

Dani János, a Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese elmondta: „A felnőtt nőt – akit a feltárók ezúttal Malvinnak kereszteltek – a kora avarokra jellemző tájolási mód szerint, azaz fejjel keletre fektetve helyezték örök nyugalomra. A csontváz a mai talajszinthez képest két méter mélyen feküdt, így a munkát megnehezítette a sír alján feltörő talajvíz. Ám a vizes környezetnek köszönhetően sikerült a sírban a koporsó nyomait megfigyelni. A sírgödör nyugati végében avar szokás szerint két részleges szarvasmarha csontvázat temettek el.”

Az augusztusban bemutatott kislányhoz hasonlóan itt is találtak pártavereteket a szakemberek. Az előzőtől eltérő, ún. négyzet alakú, fonatos préselt veretek kerültek elő, ezúttal aranyozott ezüstből. A pártavereteken túl ebben a sírban is voltak ezüstlemezből készült gömb alakú gyöngyök, és mindkét kézen különleges ezüstgyűrűk. Óriási értékű a csontváz bal vállánál talált aranypénz. Az ún. solidus Bizáncból származik, és egyike azoknak az érméknek, melyeket a Keletrómai Birodalom az avaroknak fizetett a békéért cserébe. Az érme a VII. század első felére keltezhető. A sírban talált további tárgyak az avar nők mindennapi életéhez szükséges tartozékok: vaskés, bronzcsipesz, orsógomb és orsókarika.”

Kocsis-Buruzs Gábor régész hozzátette: „A gazdag leletanyag megtalálásán túl még egy szenzációs esemény történt, hiszen a Déri Múzeum partnereként dolgozó Salisbury Kft. régészei egy kis sírszámú, de rendkívül gazdag honfoglalás kori temető sírjaira bukkantak, melyek új megvilágításba helyezik a térség X. századi történetét.”

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: „Az M35-ös autópálya nyomvonalán közel 700 000 nm területet vizsgálnak át a régészek. Mindig nagy öröm számunkra, ha infrastrukturális fejlesztéseink keretében végzett feltárások során tovább gazdagodhat hazánk régészeti leletgyűjteménye, ami hozzásegít a korabeli világ és életkörülmények jobb megismeréséhez. Mindkét építési szakaszon ütemterv szerint haladnak a munkálatok, zajlik a töltésépítés, töltésalapozás, a szerkezeti cölöpök építése a hidakhoz és a humuszleszedés.”

A teljes 24,1 km hosszú szakaszt 2018 év végén használhatják a közlekedők, ezt követően Berettyóújfaluig a menetidő várhatóan 20 perccel csökken. A beruházás uniós és hazai források felhasználásával a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában valósul meg.

2016. november