Nyáron megkezdődhet a formabontó, akusztikus útszakaszt is tartalmazó R67 építése

A 33,2 km hosszúságú gyorsúti szakaszon Magyarországon, Kelet-Európában először, a megújuló, 2x2 sávosra bővülő 67-es sz. főút Kaposvár felé vezető szakaszán építünk 500 m hosszan akusztikus aszfaltot, ami stílszerűen a Republic ikonikus dalát, a 67-es úton című slágert „játssza” majd. A kiviteli közbeszerzési eljárás eredményesen lezárult, a nyertes kivitelező az S+S R67 Konzorcium (STRABAG Építő Kft., STRABAG AG és SOLTÚT Kft. közös ajánlattevők). A kivitelezés uniós és hazai források felhasználásával valósul meg, nettó 65,7 milliárd forint értékben.

A felújítás keretében 12 csomópont épül: 3 szintbeni, 3 különszintű csomópont, 4 különszintű átvezetés és 3 fel és/vagy lehajtás biztosító útszakasz. A kivitelezéshez kapcsolódóan Mernyeszentmiklós és Somogybabod települések között a gyorsúttal párhuzamosan új összekötő út épül 11 km hosszon a meglévő átkelési szakaszok felhasználásával, továbbá a lassújármű és kerékpáros forgalom számára burkolt szerviz út épül a gyorsúttal párhuzamosan. Az útépítéssel elzárt, jellemzően mezőgazdasági művelésű területek megközelítésére stabilizált földutak épülnek.

Az ún. akusztikus vagy zenélő aszfalt speciális technológiával készül. Ugyanolyan aszfaltot terítenek le, mint bármelyik másik útszakaszon, csak itt a felületet egy gyémántvágóval bemetszik kereszt irányban. A hang magassága a barázda mélységétől és egymáshoz viszonyított távolságától függ. Egy valódi hangszerhez hasonlítva az aszfaltba vésett mélyedések képezik a kottát, a kocsi gumija a gitár húrja, az autó karosszériája pedig maga a hangszer. Azaz, ha ráhajt az autós a keréknyomnyi vagy teljes sávon elterülő „bitumen kottára”, akkor felcsendül a dallam. Magyarországon, az első magyar zenélő aszfalton majd a Republic jól ismert slágere csendül fel, a 2×2 sávosra bővülő 67-es főút egyik, Kaposvár felé vezető szakaszán 500 m hosszan.

A formabontó aszfaltrész a tervek szerint 2019-re készül el. A fejlesztést követően gyorsforgalmi úton lehet majd közlekedni Kaposvártól az M7-es autópályáig. A kivitelezés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásól a NIF Zrt. beruházásában valósul meg.

2017. március