Megkezdődnek az Eger gyorsforgalmi hálózatba való bekötéséhez kapcsolódó beruházások munkálatai

Az M25 autóút kapcsolódó beruházásaként megépül az andornaktályai elkerülő, valamint megvalósul a 252. sz. főút rekonstrukciója is. A fejlesztésnek köszönhetően az érintett települések tehermentesülnek a naponta áthaladó forgalom zajától, a környezeti ártalmaktól és a tranzit forgalom jelentette balesetveszélytől is. A munkálatok miatt a jövő héttől a 25. sz. főúton forgalomterelésre kell számítani.

A 2502 j. összekötő út új nyomvonalon, 2×1 sávval, mintegy 1,2 km hosszon kapaszkodósávval kialakítva épül ki. Andornaktálya település lakóparkjához legközelebb eső szakaszán az itt élők életminőségének megtartása érdekében mintegy 850 m hosszon erdősávval kialakított zajvédő fal létesül. Andornaktálya belterületi szakaszán forgalomcsillapító elemeket építünk ki, a jelenlegi 2502-2501 j. utak csomópontja a megváltozott forgalmi viszonyoknak megfelelően átépül. A beruházás keretében megvalósul az Eger-patak híd, a Füzesabony-Eger vasútvonalat keresztező felüljáró illetve a 2502 j. út – M25 autóút különszintű csomópont megépítése is.

Az 252. sz. főút rekonstrukciójának keretében elvégzik a meglévő útszakasz burkolatmegerősítését és korszerűsítését. Az M25 autóút megépítésével bekövetkező forgalmi változások miatt a meglévő 2500 j. út – 25. sz. főút csomópontját körforgalommá építjük át. A 25. sz. főút – Faiskola u. közötti szakaszon párhuzamos gyalog- és kerékpárút épül.

Az M25 autóút mintegy 4 km hosszú északi ütemének kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárása folyamatban van, eredményes eljárás esetén szerződéskötés és kivitelezés nyáron várható. A befejező, mintegy 15 km hosszú déli ütemre vonatkozó kivitelezési közbeszerzési eljárás várhatóan júniusban megjelenhet. A több ütemben megépülő M25 autóút 2020-ra készülhet el, ezáltal megvalósul Eger bekapcsolása Magyarország gyorsforgalmi úthálózatának vérkeringésébe.

2017. május 15-én megkezdődnek a 25. sz. Eger-Kerecsend-Bánréve másodrendű főút 2500 j. út – 25. sz. főút – völgyfeltáró út csomópontjában az építési-, valamint a 2500. sz. Eger-Ipari park bekötő út, Eger, Kőlyuk út (K2) átépítési munkálatai.

Várhatóan ez év végéig a 25. sz. főútról a csomópontban nem lehet Egerszalók és Andornaktálya irányába fordulni, a forgalom csak egyenes irányban haladhat. A kijelölt terelő útvonalak a csatolt térképen láthatóak, a kihelyezett KRESZ táblák segítenek az eligazodásban.

Forgalomterelés 252_170515

A 2502 j. út új nyomvonalú átkötésének kivitelezési munkáit a Colas Út Építőipari Zrt. – Colas Hungária Építőipari Zrt., Colas Közlekedésépítő Kft. Konzorcium végzi nettó 4,495 milliárd forint értékben, a 252 sz. főút rekonstrukciójának kivitelezési munkálatait a Colas Út Építőipari Zrt., Colas Hungária Építőipari Zrt., Colas Közlekedésépítő Kft. Konzorcium végzi nettó 867,84 millió forint értékben. A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.

2017. május