Augusztusban megkezdődhet a 67. sz. főút Kaposvár és M7 közötti szakaszának kivitelezése

A fejlesztésnek köszönhetően Kaposvár gyorsforgalmi úthálózaton keresztül lesz elérhető, ezáltal a város még jobban bekapcsolódhat a hazai gazdasági folyamatokba. A beruházást követően a menetidő 9 perccel csökken a megyeszékhely és az M7-es autópálya között. A kivitelezői szerződés ünnepélyes aláírásán jelen volt Homolya Róbert, közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Szita Károly, Kaposvár polgármestere és Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója.

A beruházás I. ütemében 33,2 km hosszon 2X2 sávos autóúttá fejleszthető gyorsút épül, így az autósok 2019 őszétől 110 km/h sebességgel használhatják az új R67-es ezen szakaszát. A megvalósuló útfejlesztés Somogyaszaló, Mernye, Mernyeszentmiklós, Vadépuszta és Somogybabod településeket új nyomvonalon kerüli el, a települések közötti szakaszokon pedig részben a meglévő 67. sz. főutat építik át gyorsúttá, illetve jelentős hosszon új szakaszok épülnek. A fejlesztés keretében összesen 3 körforgalom, 3 különszintű csomópont, 3 különszintű átvezetés, 1 vadátjáró és 2 le- és/vagy felhajtóág épül meg.

A 2×2 sávosra bővülő 67-es főút egyik, Kaposvár felé vezető szakaszán 500 m hosszan megvalósul Magyarországon az első, ún. akusztikus aszfalt. A speciális technológiával készülő zenélő aszfalton a Republic ikonikus dala, a 67-es úton című sláger csendül majd fel.

A Kaposvár és az M7 közötti szakasz I. ütemének kivitelezésére kiírt eredményes közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevője az S+S R67 Konzorcium (STRABAG Építő Kft., STRABAG AG, SOLTÚT Kft. közös ajánlattevő). A szerződést ünnepélyes keretek között írta alá Urbán Márton Gergely, a STRABAG Építő Zrt. igazgatója, Rencsár Kálmán, a SOLTÚT Kft. ügyvezető igazgatója és Nagy Róbert Attila, a NIF Zrt. vezérigazgatója.

Az eseményen Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár kiemelte:  „A kormány célul tűzte ki, hogy 2022-ig valamennyi megyeszékhely gyorsforgalmi úthálózaton keresztül legyen megközelíthető, azért, hogy be lehessen kapcsolni őket a gazdaság vérkeringésébe. 2500 milliárd forintból az elkövetkező 5 évben 900 km új gyorsforgalmi út épül majd.”

Szita Károly, Kaposvár polgármestere azt hangsúlyozta: „Kaposvár számára a mai szerződés aláírás várostörténeti pillanat. Egy település gazdasága számára elengedhetetlen feltétel a megfelelő minőségű úthálózat. A beruházással jelentős versenyhátrányt dolgozunk le, megteremtve a továbbfejlődés lehetőségét hozzájárul ahhoz is, hogy az itt élő emberek könnyebben tudjanak munkát vállalni.”

Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója ismertette a kivitelezés ütemezését: „A mai napot két és fél éves megfeszített munka előzte meg. A munkálatok másfél hónap múlva indulnak el, melyhez a szakaszon közlekedőktől az elkövetkező években türelmet és támogatást kérünk. A 67. sz. gyorsút Kaposvár és M7 közötti I. ütemét legkorábban 2019 őszén használhatják a közlekedők. A projekt II. ütemének részeként elkészülnek Kaposfüred valamint Látrány települések elkerülő útjai, amelyek esetében hamarosan elindulhat a tervezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás.”

A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós és hazai forrás bevonásával valósul meg, nettó 65.7 milliárd forint értékben.

2017. június