Letették a Nyíregyháza, Mező utca csomópont alapkövét

Az átépítés után javulni fog a Mező utcai kereszteződés áteresztő képessége. A közlekedők gyorsabban és biztonságosabban érhetik majd el Nyíregyháza belvárosát. Az alapkőletételi ünnepségen részt vett Petneházy Attila, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1. sz. választókerületének képviselője, Dr. Vinnai Győző, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. sz. választókerületének képviselője, Dr. Polgári András, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Szabó István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke, Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója.

A Nyíregyháza nyugati elkerülő 1. és 2. üteme 2014-ben és 2015-ben elkészült, addig azonban, amíg a 3. és 4. ütem nem épül meg, a Nagykörút nyugati része napi szinten jelentős forgalmat vezet le. Emiatt az M3-as autópálya, illetve Budapest irányából érkezők a 36. sz. főúton közelíthetik meg a belvárost. A Tiszavasvári út térségében, a LEGO Gyár környezetében kialakított Ipari parknak is megnövekedett a forgalmi igénye, ami szintén kihat a főút forgalmára.

A forgalom gyorsabbá és biztonságosabbá tétele érdekében a Mező utcai kereszteződés továbbra is jelzőlámpák kereszteződésként üzemel. A csomópontban a jobbra kanyarodó sávokat egy-egy sziget választja majd el az egyenes irányoktól, így a gyalogosok is rövidebb idő alatt kelhetnek át.

Ezen felül új sávokat is kiépítenek. A Bethlen utca nyugati és keleti ágai is egy-egy sávval bővülnek, így a nyugati irányból két egyenes, egy külön balra és egy külön jobbra sáv, valamint két fogadó sáv segíti a közlekedőket.

Keleti irányból marad a sávkiosztás. A Vasgyár utcai ágon is külön jobbra-kanyarodó sávot alakítanak ki. A Mező utcáról a balra kanyarodási lehetőség megszűnik, valamint egy külön jobbra sáv épül.

A fejlesztés kapcsán megvalósul az érintett hírközlési vezetékek és az elektromos kis- és középfeszültségű vezetékek kiváltása, továbbá szintbe helyezik a gázvezeték csapszekrényeket. A közvilágítást az új csomópont igényeinek megfelelően építik át.

Petneházy Attila, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1. sz. választókerületének képviselője a elmondta: „A Mező utcai beruházás a régió szempontjából is fontos fejlesztés, az érintett két választó kerületben több mint 100-100 ember életét könnyíti meg az új körforgalmi csomópont.”

Dr. Vinnai Győző, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. sz. választókerületének képviselője hozzátette: „Ezen az útszakaszon reggel és este is jelentősen feltorlódik a forgalom, az átépítésnek köszönhetően a tiszavasvári járásban élők is könnyebben tudnak majd bejutni a városba.”

Dr. Polgári András, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója hangsúlyozta: „Nyíregyháza megérdemli ezt a beruházást. A városban végbemenő fejlesztéseknek köszönhetően nőtt a gépjármű forgalom, emiatt is fontos a megfelelő infrastruktúra kialakítása. Az erre közlekedőtől türelmet kérünk az építkezés ideje alatt, az új csomópont kiépítése jövőbe mutató fejlesztés, ami további előrelépési lehetőségeket is segíti.

Szabó István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke kiemelte: „A megyei önkormányzat néhány évvel ezelőtt minden erőforrását a fontos stratégiai célok megvalósításának szentelte, ilyen Nyíregyháza centrumának fejlesztése is. A város kiemelt turisztikai és gazdasági célponttá vált az utóbbi években, ezért elengedhetetlen, hogy közlekedési szempontból jól megközelíthető legyen, és a megnövekedett gépjármű forgalom igényeinek is megfeleljen.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere beszédében a beruházás fontosságát emelte ki: „Szeretném megköszönni a kormánynak és a NIF Zrt.-nek, hogy megvalósulhat ez, a város és a régió szempontjaiból is egyaránt fontos, beruházás. Az átépítéssel egy évtizedes problémát sikerül felszámolni, amit a nyugati elkerülő első két szakaszáról ideérkező és az ipari park miatt kialakult fokozott közúti forgalom okozott.

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója a jelenleg zajló munkákról elmondta: A közműkiváltások nagyrésze befejeződött. A közvilágítási lámpatestek a helyükön vannak. A burkolat szélesítése és a járdaszegély építése folyamatban. A tervek szerint ez év végére várhatóan elkészül majd a csomópont és közeledők gyorsabban és biztonságosabban érhetik el a belvárost.

A beruházás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a TERRA-IKON Kft. végzi nettó 430 millió forint értékben.

2017. július