ÁTADTÁK A 471. SZ. FŐÚT HAJDÚSÁMSON- MEGYEHATÁR KÖZÖTTI SZAKASZÁT

A fejlesztés során új, megerősített, a korábbinál jóval nagyobb teherbírású burkolatot kapott a 471. sz. főút. A beruházás után a közlekedők biztonságosabban és gyorsabban érhetik el Hajdúsámsontól az országhatárt. Az átadó ünnepségen jelen volt Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Tasó László, Hajdú-Bihar megye 3. sz. választókerültének képviselője, a Miniszterelnökség államtitkára és Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója. 

A 16,44 kilométeres, 2X1 sávos szakasz a Hajdúsámson elkerülő végétől Nyíradony belterületén át egészen a megyehatárig tart. A projekt érinti Tamásipusztát, Aradványpusztát és Nyíradonyt.

A szakaszon napi szinten jelentős tehergépjármű forgalom zajlik, ezért 11,5 tonnás burkolaterősítés történt. A 12 méteres koronaszélesség kialakítás, az útburkolat és padkaszélesítés, valamint az ívkorrekciók is mind a közlekedés biztonságának javítását szolgálják. Az útszakasz tervezési sebessége 90 km/h.

A projekt részeként a 110-es, Debrecen- Mátészalka vasútvonalhoz kapcsolódóan 2 meglévő szintbeni vasúti keresztezés felújítása történt, ívkorrekcióval, így csökkentve a balesetek lehetőségét. Aradványpuszta település elején és végén forgalomcsillapító szigetek épültek. Nyíradony belterületén a Debreceni út és Kossuth utca kereszteződésében jelzőlámpás csomópont segíti a haladást. A Széchenyi és a Vörösmarty út kereszteződésében pedig körforgalmi csomópont készült. A településen a lehető legnagyobb zöldfelület kialakítása érdekében növénytelepítés is történt.

Hajdúsámson és a megyehatár között, a 16,44 kilométeres szakaszon korszerűsítették a közvilágítást és több helyen átépült a kerékpárút is.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: Egy hosszú évekkel ezelőtt megtett választási ígéretet teljesítettünk a 471. számú főút Hajdúsámson-országhatár közötti szakasz átadásával. Ezzel az itt közlekedők életét jobbá és biztonságosabbá tudtuk tenni. A kormány célul tűzte ki maga elé, hogy Debrecent az ország második fővárosává, az elcsatolt területek fővárosává teszi. Ebben nagy szerepe lesz a 471. számú főút Debrecen-Mátészalka közötti, 72 kilóméteres szakasz felújításnak. A mai ünnepségen átadott 16,44 kilométer megerősített út ennek az első állomása.

Tasó László, Hajdú-Bihar megye 3. sz. választókerültének képviselője, a Miniszterelnökség államtitkára azt hangsúlyozta: A 471-es számú másodrendű főút az ország egyik legforgalmasabb, és a legrégebbi burkolatú másodrendű főútja. 20 éve vártunk arra, hogy a Magyar Kormány ne csak meghallgassa és támogassa, hanem forrást is biztosítson a térség 50 ezer lakójának legfontosabb kérését jelentő út rekonstrukciójára. A 16,44 kilométeres szakasz felújítása 5,5 milliárd Ft-ba került, májusra készül el a Hajdúsámsont elkerülő 8,6 kilométeres szakasz és tavasszal kezdődik a Debrecen felé tartó 4,6 kilométer 2×2 sávra bővítése. A 471-es főút teljes Hajdú-Bihar megyei szakaszának felújítása a vasúti átjáró kiépítésével együtt 2021 végére várható.

Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója a beruházás műszaki paramétereiről beszélt: A főút korábbi helyszínrajzi kialakítása nem volt megfelelő, számos helyen előfordultak olyan kissugarú ívek, amelyek korrekciója szükséges volt a külterületi 90 km/h sebességhez illeszkedően, valamint az út keresztmetszeti kialakítása sem elégítette ki a hatályos előírásokat. Ezért a 471. sz. főút burkolatmegerősítésével egyidejűleg javítani kellett helyszínrajzi vonalvezetésen és a keresztmetszeti kialakításon is, emellett számos forgalomtechnikai elem került beépítésre, kialakításra.

A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, a Hódút Kft., KE-VÍZ 21 Zrt. és Zemplénkő Kft. kivitelezésében nettó 5.486.246.220.- Ft hazai forrásból valósult meg.

2017. augusztus