ELKEZDŐDÖTT AZ M1 AUTÓPÁLYA ÉS A 83. SZ- FŐÚT CSOMÓPONTJÁNAK ÁTÉPÍTÉSE

Jövő év nyarára átépül Győr egyik legbalesetveszélyesbb csomópontja. A beruházás után az M1 autópálya és a 83. sz. főút csomópontjában gyorsabb lesz az áthaladás, biztonságosabbá válik az autópályára való fel- és lehajtás, valamit a bevezető szakasz közlekedése is. A fejlesztés jelentőségéről Kara Ákos, Győr-Moson-Sopron megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője és Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője tartott sajtótájékoztatót.

Az utóbbi években Győr Magyarország egyik meghatározó gazdasági központja lett. Ezzel összefüggésben megnőtt az M1-es autópálya, és a Győrbe irányuló agglomeráció forgalma. A 83. sz. főút csomópontjainak kapacitása kimerült. Az autópálya Mosonmagyaróvár felőli lehajtó ágán a csomópont kialakítása nem megfelelő A város irányába, balra történő kikanyarodás rosszul belátható, amit a nagy forgalom tovább nehezít. A csomópontok ezért nagyon balesetveszélyesek.

Jelen fejlesztés során 1 kilométer hosszon a meglévő 2X1 sávos útból, 2X2 sávos készül fizikai elválasztással. Az M1 autópálya és a 83 sz. főút keresztezésénél a meglévő, valamint a Mérföldkő utcánál található csomópontokat turbó körforgalomú csomóponttá építik át. Az M1 autópálya Mosonmagyaróvár felőli irányból Pápa felé, közvetlen ág épül ki. Az M1 autópálya hídja alatt a 83-as utat a kapacitás növelés érdekében 2×2 sávra szélesítik ki. A szakaszon modern LED-es közvilágítás kerül kiépítésre, a turbó körforgalmak közepére fénytornyok lesznek telepítve.

Kara Ákos, Győr-Moson-Sopron megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta: A 83. sz. főút kapacitásbővítése és a csomópontok biztonságosabbá tétele kiemelten fontos a Győrben és a Győr környékén élők számára. Nagyon örülünk annak, hogy az M1 autópályához kapcsolódó körforgalmak a tervek szerint már az idei év végére elkészülnek, és jövőre már csak a Mérföldkő utcai csomópont átépítése és a sávbővítés marad.

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője az aktuálisan zajló munkákról beszélt: Megkezdődött a terület előkészítése, a lőszermenetesítés, régészeti feltáráshoz szükséges humuszolási munkálatok, folyamatban van az építéshez szükséges forgalomkorlátozás tervezése, kiépítése. Ezekről természetesen időben és több fórumon fogjuk tájékoztatni a lakosságot. A forgalomkorlátozások miatt fellépő esetleges kellemetlenségek miatt a közlekedőktől türelmet és megértést kérünk!

A beruházás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai és uniós forrásból valósul meg. A kivitelezési munkákat a Strabag Építő Kft. végzi nettó 1,4 milliárd forint értékben.

2017. augusztus