Megkezdődött az új Komáromi Duna-híd kivitelezése

Az új Duna-híd megépülése után közvetlen teherforgalmi kapcsolat jön létre Komáromnál Magyarország és Szlovákia között. Ennek köszönhetően a városok elkerülésével és nagyobb kerülőút nélkül közlekedhetnek majd a gépjárművek a két ország között.

A nehézgépjárművek számára Vámosszabadi és Letkés települések között nincs átkelési lehetőség a Dunán és az Ipolyon. A komáromi Erzsébet-híd 20 tonnás súlykorlátozású, a városok belsejébe vezeti a forgalmat. A megépülő új Duna-híd a magyar-szlovák Duna szakaszon közvetlen átkelési lehetőséget teremt a teherforgalom számára Komárom és Révkomárom elkerülésével.

A 600 méteres hídon átvezetett 2×1 sávos szakasz a magyar oldali 1. sz. főutat köti össze a szlovák oldali 63. sz. főúttal. A hídszerkezet egy egypilonos, ferdekábeles híd. A pilon magassága az útpálya felett 94,5 m. A híd öt nyílásból áll, melyek közül 3 a meder felett, 2 pedig a szlovák oldali ártéren lesz. A hídon a kerékpárút és gyalogos járda, valamint a belterület közelsége miatt közvilágítás is lesz. Az egyedi szerkezet miatt a pilon és kábelek díszkivilágítást kapnak.

A beruházáshoz tartozik egy-egy útcsatlakozás megépítése a szlovák és magyar fél részéről. A magyar oldalon egy 1,3 km hosszú út épül a 131 sz. főút Komárom déli elkerülő útig. Ezen a szakaszon két körforgalom és két kisebb híd lesz, egyik az ipartelepi kerékpárút felett, a másik a Koppány vezér út felett. Ezen kívül 2 tengelysúly-mérő hely is épül a főpálya mindkét oldalán.

A szlovák oldali útcsatlakozás hossza 646 méter hosszú, 2X1 sávos kialakítású. A szakaszon 1 db körforgalmú csomópont épül az I/63 út csatlakozásánál, valamit 1 kerékpárút lehajtó ág, és 1 gyalogjárdához csatlakozó lehajtó ág és lépcső a híd végén.

Az új híd és a csatlakozó útszakaszok forgalomba helyezése 2019 telére várható.

Az új komáromi Duna-híd kivitelezésének nyertese a H-M DUNAHÍD Konzorcium (tagjai: Hídépítő Zrt., Mészáros és Mészáros Kft.) A kivitelezés nettó összege: 91,199 millió euro.

A magyar oldali útcsatlakozás nyertes kivitelezője az STRA-KOM KONZORCIUM (tagjai: STRABAG Építő Kft. – STRABAG AG). A kivitelezés nettó értéke: 2,349 millió forint. A szlovák oldali útcsatlakozást a Váhostav-SK a.s. építi nettó 2,949 millió euró értékben.

A kivitelezés koordinátora Magyarország, a projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a szlovák Közlekedési és Építési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Slovenska správa ciest (SSC) Szlovák Közútkezelő Társaság beruházásban,  uniós és hazai forrás felhasználásával, a CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) támogatásával valósul meg.

2017. október