ALÁÍRTÁK AZ EGER INTERMODÁLIS CSOMÓPONT EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁSÁT

Eger is becsatlakozott azon városok körébe, ahol intermodális csomópont kialakítása segíti majd a közösségi közlekedést. A kormány tervei szerint Debrecenben, Kaposváron, Nyíregyházán, Miskolcon, Székesfehérváron, Tatbányán és Egerben az központi közlekedési csomópontoknak köszönhetően az utasok jóval könnyebben, gyorsabban és egyszerűbben szállhatnak át autóbuszról vonatra, helyi járatról távolságira, valamint az utastájékoztatás is összehangoltan, egységes felületen történik majd.

Az 1967-ben átadott egri helyközi autóbusz pályaudvar az évek alatt kinőtte a közlekedési szempontból ideális városközponti helyét. Eger Megyei Jogú Városa úgy döntött, hogy a városfejlesztés és a több közlekedési ág szempontjából is egy intermodális csomópont kialakítása lenne a megfelelőbb.

Ezt a fejlesztési igényt figyelembe véve az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1247/2016. (V. 18.) Korm. határozat forrást biztosít az Eger megyei jogú város vasútállomás intermodális átszálló-kapcsolatinak fejlesztés és P+R parkolók kialakítása című projektre.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a projekt megvalósítására a NIF Zrt.-t jelölte ki. A szervezet a sikeres projektmegvalósítás érdekében Együttműködési Megállapodást kötött Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatával. A megállapodás értelmében megkezdődött a projekt részletes műszaki tartalmának kidolgozására irányuló tervezési eljárások előkészítése.

Az Együttműködési Megállapodás aláírásakor Habis László, Eger Megyei Jogú Város polgármestere elmondta: Több dolog miatt is nagy jelentősége van az intermodális csomópont megvalósításának. A térség szempontjából, megyei jogú városként Egernek kiemelt szerepe van. A fejlett infrastruktúra, a jó szolgáltatási színvonalú helyi tömegközlekedés és átszállási kapcsolatok mind az itteni munkahelyekre ingázók, mind az idejáró diákok és kollégisták számára létfontosságúak. Ki kell emelni azt is, hogy nagyon jelentős a város turizmusa, évről- évre nő a vendégéjszakák száma és az idelátogatóknak fontos a jó megközelíthetőség.

Nagy Róbert Attila, a NIF Zrt. vezérigazgatója a projekt részleteivel kapcsolatban azt mondta: A jelenlegi ütemezés szerint még ebben az évben elindulhat a tervezési közbeszerzési eljárás, aminek sikeres lefolytatását követően, várhatóan következő év végére már kész tervek állnak majd rendelkezésünkre.

2017. november