Megvalósul az M70 autóút Letenye-Tornyiszentmiklós országhatár közötti szakasz 2×2 sávossá bővítése

A beruházásnak köszönhetően 2019 őszére biztonságosabbá válik az érintett útszakasz, és nő a közlekedés színvonala, rövidül a menetidő Letenye és Tornyiszentmiklós között. Hosszabb távon megvalósul Murarátka település környezetében az emberi, természeti és épített környezet megóvása. Az ünnepélyes nyitórendezvényen beszédet mondott Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára, Dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója.

A teljes fejlesztés összesen 13,7 km hosszú szakaszt érint, aminek keretében 2×5 km-en, Letenye – Muraszemenye és Muraszemenye – Tornyiszentmiklós közötti, jelenleg 2×1 sávos szakasz 2×2 sávos gyorsforgalmi úttá épül át a teljes jobb pálya kiépítésének és bal pálya szélesítésének megvalósításával. Elvégzik a Tornyiszentmiklósi pihenőhely megnyitásához szükséges közmű munkálatokat, elkészülnek a magasépítési létesítmények is, valamint megépül a Tornyiszentmiklósi csomópont 7538 j. úttal való összekötés közötti szakasza is. Átépítik a Csörnyeföldi egyszerű pihenőhely ki- és behajtó ágát is, valamint a kopóréteg cseréjét is elvégzik a burkolat autópályához való csatlakozási pontjai között.

A beruházás keretében két vadátjárónál, Mura-holtág felett, Murarátka Béke utcánál és Mura ártérnél összesen 5 új híd, továbbá a Juliánhegyi-ároknál, Mura-holtágnál, Csörnyeföldi-pataknál és Murarátka mellett az időszakos vízfolyás felett 4 új, 3 m átmérőjű csőhíd is épül. Az összes meglévő híd pillérvédő szegélyeinek, korlátjainak cseréjét is elvégzik a forgalombiztonság egységessé tétele miatt. A zajhatás csökkentésének, valamint az itt élők életminőségének javítása érdekében Murarátka térségében 740 méter zajvédő fal épül. Az árvízvédelem hatékonyságának növelése érdekében Letenye-öblözet, valamint a Rátka-patak töltésfejlesztése is megtörténik.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „A mostani fejlesztés azt eredményezi, hogy ez, a korábban igen balesetveszélyes útszakasz, most jelentősen biztonságosabbá válik, ami nem csak az átmenő forgalom miatt fontos, hanem mindenki számára, aki a térségben él. Pozitívum az is, hogy rövidül a menetidő Letenye és a szlovén országhatár között. Biztonságunk más vonatkozásban is erősödik a beruházás révén, hiszen a közelmúltban sokszor megtapasztalhattuk, milyen az, amikor elszabadulnak a természet erői. A töltésfejlesztéssel és erősítéssel a Letenye térségében élők vagyonát és személyes biztonságát védjük.”

Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára kiemelte: „Az új uniós pénzügyi alap, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz támogatásával ez a régi terv végre megvalósulhat. Magyarország szép sikerrel vett részt a pályázati elven működő forráslehívásban, a három eddigi körben összesen 338 milliárd forint támogatást nyert el közlekedésfejlesztésre. Az M70 programba kerülése azért különösen komoly eredmény, mert a CEF-ben a közösségi hozzájárulás mindössze tizede fordítható közúti projektekre.”

Dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja hangsúlyozta: „A kormányhivatalnak főszerep jutott a hatósági eljárások, illetve a hatósági intézkedések koordinálása tekintetében. A kiemelt beruházásokkal kapcsolatos kérelmek gyors és hatékony elbírálása szükséges volt ahhoz, hogy az Európai Unió által a Kohéziós Alapból és a strukturális alapokból biztosított, valamint a magyar központi költségvetési forrásokból származó támogatások teljes egészében lehívhatók legyenek. A Zala Megyei Kormányhivatal mindet megtesz a beruházás sikeressége érdekében, a hatósági engedélyezés gyorsasága és szakszerűsége hozzájárul a megye gazdaságának fellendüléséhez.”

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója a beruházás jelenlegi állását ismertette: „A beruházás kezdete óta a teljes szakaszon megtörtént a lőszermentesítés, a vízszintes szakaszokon befejezték a bozót és cserjeírtást.  A jelenleg folyó előkészítő munkálatokhoz szükséges beszállító utak elkészültek, humuszleszedés, töltésanyag depózás is több szakaszon zajlik, és a régészeti feltárások több helyen folyamatban vannak, több készülő híd próbacölöpözését is elvégezte a vállalkozó. A közeledőket érintő forgalomterelés idén nem várható.”

A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, uniós és hazai forrás felhasználásával a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg. A beruházás kivitelezését a Colas Út Zrt., EuroAszfalt Kft. közös ajánlattevők végzik nettó 16.717.199.050 forint értékben.

 

A beruházásról további képek a projektlapoknál folyamatosan frissülő galériákban érhetőek el, az M70 autóút Letenye-Tornyiszentmiklós országhatár közötti szakaszt érintően az alábbi linken:

M70 Letenye-Tornyiszentmiklós országhatár közötti szakasz bővítése

2017. november