ÁTADTÁK A NYÍREGYHÁZA, MEZŐ UTCAI CSOMÓPONTOT

Határidőre elkészült Nyíregyháza Mező utcai csomópontja. A beruházásnak köszönhetően a csomópontban megszűnt a torlódás, a lámpák fázisideje alatt a forgalmi sávok kiürülnek. Az átadó ünnepségen jelen volt Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Petneházy Attila, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1. sz. választókerületének képviselője, Dr. Vinnai Győző, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. sz. választókerületének képviselője, Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója.

A város fejlődése szempontjából hatalmas szükség volt a Mező utcai csomópont áteresztő képességének növelésére, hiszen a kereszteződés napi szinten jelentős forgalmat bonyolít le. Azért, hogy a forgalom gyorsabban haladhasson jobbra kanyarodó sávok épültek, amelyeket egy-egy sziget választ el az egyenes irányoktól, így a gyalogosok áthaladási ideje is rövidült. Ezeken túl sávszámbővítés is történt.

Az új kanyarodó sávok építéséhez több mint 500 m3 soványbeton alapot használtak fel. Kiépítettek 1326 m kiemelt szegélyt, valamint épült 2133 m2 járda illetve kerékpárút burkolat is. Az aszfalt alap és kötőrétegek mennyisége 1090 m3 volt és teljesen új aszfalt burkolattal láttunk el 10350 m2-t.

A csomópont új forgalomtechnikai jelzéseket kapott, és megújult a jelzőlámparendszer programozása is.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere elmondta: Örömömre szolgál, hogy ismét megújult egy közlekedési csomópont Nyíregyházán. A Mező utcai beruházás a Modern Városok Program keretében készült el az kormány támogatásával. A város életében a közlekedési infrastruktúra fejlesztése az utóbbi időben kiemelt helyet foglal el. Számtalan beruházás zajlott ezen a területen az elmúlt években. A mező utcai csomópontban mindig hatalmas a forgalom, és most a felújítás után végre halad.

 Dr. Vinnai Győző, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. sz. választókerületének képviselője kiemelte: Ennél a beruházásnál az áteresztő képesség a kulcsfogalom. Napi körülbelül 50 ezer ember életét, és munkába járását könnyíti meg a mostani felújítás. Az átépítés után a Nyíregyházán működő nagyvállalatok teherforgalma elkerüli a belvárost, csökken a légszennyezettség és ritkábban fordulnak majd elő balesetek.

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta: A NIF Zrt. 2014-ben és 2015-ben átadta a Nyíregyháza nyugati elkerülő első két ütemét, azonban addig, amíg a 3. és 4. ütem nem épül meg, a Nagykörút nyugati része napi szinten nagy forgalmat vezet le. Emiatt az M3-as autópálya, illetve a Budapest irányából érkezők a 36. sz. főúton közelíthetik meg a belvárost.  Ennek a forgalomnak a levezetése szempontjából elengedhetetlen volt a Mező utcai csomópont kapacitásnövelése.

 A beruházás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban hazai forrásból valósult meg. A kivitelezést a TERRA-IKON Kft. végezte nettó 430 millió forint értékben.

 

2017. december