Kerékpáros összeköttetés épül Lendvadedes-Dedeskecskés-Dolga Vas (Lendvahosszúfalu) között

A most épülő útszakaszok hozzájárulnak a magyarországi kerékpározható úthálózat bővüléséhez, a határmenti közlekedés fejlesztéséhez. Az alapkőletételi ünnepségén jelen volt Vigh László, Zala megye 1. sz. választókerületének országgyűlési képviselője, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese és parlamenti államtitkára, Mag. Klemen Potisek, a Szlovén Köztársaság Infrastrukturális Minisztériumának államtitkára, Dr. Pál Attila, Zala megyei közgyűlés elnöke és Kondrik Kornél, a NIF Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese.

A szlovén-magyar határrégió aprófalvas, sűrűn erdővel borított területe, az egyes települések közötti kis távolság és zömében alacsonyabb forgalmú közúthálózat jó lehetőséget kínál a kerékpározásra. Az elmúlt években több fejlesztés is szolgálta a kerékpáros turizmus bővítését, a határrégió egészét lefedő, összefüggő és jelölt útvonalhálózat azonban még nem alakult ki.

A területen áthaladó EuroVelo 13 Vasfüggöny nemzetközi kerékpáros útvonal, a meglévő kisebb hálózati elemek új elemek létesítésével történő hálózatba kapcsolása is mind ezen törekvést segíti.

Ennek megvalósításához szükséges a közel 2 km hosszú, Lendvadedes-Dedeskecskés-Dolga Vas összekötő út építése is. A 75156 j. bekötő út ugyanis Rédics – Dedeskecskés belterületi határán véget ér, a szomszédos Lendvakecskés településrész irányában, a szlovén határ felé csak rossz állapotú földút vezet, határátlépésre nincs lehetőség. A Zala Megyei Önkormányzat Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program pályázatában partnerként részt vevő NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában a rédicsi Tenke-hegy és a szlovéniai Lendva-hegy közötti önkormányzati kezelésbe kerülő kerékpározható közút épül ki.

A megvalósítás két részből áll. Egyrészt a Csente irányába haladó meglévő helyi közúti szakasz épül át 915,5 m hosszan, másrészt ennek végszelvényéhez csatlakozó 979,43 m hosszú új szakasz készül majd el, ami végül eléri a szlovéniai aszfaltozott közutat.

A kerékpáros összeköttetés kialakítása során a burkolat zajszegény, kis gördülési ellenállású aszfalt lesz, a tervezés során a biodiverzitás megőrzése és a természeti értékek védelme hangsúlyos.

Vigh László, Zala megye 1. sz. választókerületének országgyűlési képviselője elmondta: „Az itt húzódó határ korábban sokakat elszakított egymástól. Azért vagyunk ma itt, mert szeretnénk változtatni ezen, és ennek az útnak megépülése gyógyír lehet.”

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese és parlamenti államtitkára kiemelte: „A mai nap több szempontból is a magyar-szlovén kapcsolat ünnepnapja. Ma nyitottuk meg Lendván a magyar főkonzulátus új épületét. A mostani beruházásban megépülő út két olyan falut kapcsol össze, amelyek között 100 éve nem volt összeköttetés. Nem csak egy utat építünk, hanem egy közösségi kapcsolattartást teremtünk újjá.”

Mag. Klemen Potisek, a Szlovén Köztársaság Infrastrukturális Minisztériumának államtitkára elmondta: „A fenntartható mobilitás egyre fontosabb manapság. Szlovénia célul tűzte ki az üvegházhatású gázok csökkentését 2030-ig. Ezt elektromos autók használatával, és aktív mobilitással szeretnénk elérni, ezért is támogatjuk a bicikliutak és sétautak fejlesztését. Regionális szinten 123 milliárd forint értékű beruházás zajlik. Szeretnénk elérni, hogy az 5-10 km-es távolságokat az emberek gyalog vagy biciklivel tegyék meg.”

Dr. Pál Attila, Zala megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta: „Az Interreg program legnagyobb költségvetésű projektje ez. Büszke vagyok ara, hogy a Zala megyei önkormányzat vezetője lett ennek a projektnek, mert ez a beruházás  nagyon fontos a térségnek, ami újabb kapocs lehet két nemzet között.”

Kondrik Kornél, a NIF Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese az induló munkálatokról is beszámolt: „A kivitelezés az előkészítő munkákkal – geodéziai kitűzés, lőszermentesítés, és fakivágás – április elején indul. A munkálatok egy évig zajlanak, a 2019 tavaszára elkészülnek az új útszakaszok.”

A fejlesztést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. beruházásában a Vértes-Út Építő és Szolgáltató Kft. végzi nettó 371.440.250 forintért.

2018. március