LETETTÉK AZ M8 AUTÓÚT KÖRMEND-RÁBAFÜZES ORSZÁGHATÁR SZAKASZ ALAPKÖVÉT

A 2021 elejéig megépülő szakasz 110 km/h tervezési sebességének is köszönhetően nő a közlekedés színvonala és biztonsága, javul a régió versenyképessége. A beruházás alapkövét Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, a terület országgyűlési képviselője, Bebes István, Körmend polgármestere és Mayer András, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese tették le 2018. március 8-án.

A térség jelenlegi közúti közlekedési hálózatát az észak-déli irányú 86-os főút (Rédics-Körmend-Szombathely) és a nyugat – kelet irányú 8-as (Rábafüzes-Körmend-Veszprém-Székesfehérvár) főút alkotják. Mindkettő jelentős nemzetközi, illetve ezen belül is nagyarányú nehéz-tehergépkocsi forgalmat bonyolít. A 8 sz. főút érintett szakaszainak kialakítása megfelel a főúti igényeknek, de ma már korszerűtlennek számít.

A nyugat-magyarországi régió és az ausztriai Burgenland szövetségi tartomány gazdasági és társadalmi kapcsolatai az utóbbi években megújuláson mentek keresztül. Az országhatárig tartó 2×1 sávos út erősíti a kapcsolatot Nyugat- Magyarország és Graz városa között is.

A 28,9 km-es szakasz nyertes vállalkozója a Duna Aszfalt Kft. – Mészáros és Mészáros Kft. A kivitelezés nettó összege 62 milliárd forint, a projekt két szakaszra bontva valósul meg Körmend és Vasszentmihály között 19,4, Vasszentmihálytól Rábafüzesig 9,45 kilométeren.

Körmend és Rábafüzes között négy különszintű csomópont (Körmend nyugat, Csákánydoroszló, Vasszentmihály, Szentgotthárd), egy szintbeni csomópont (86. sz. főút, kezdő csomópont), egy pár egyszerű pihenő (Gasztony) és egy pár komplex pihenő (Szentgotthárd) létesül.

A teljes szakaszon 22 felüljáró, 13 aluljáró, 8,6 km útkorrekció, 5,1 km szervízút, 700 m kerékpárút (Körmend Nyugati csomópontnál) és 1,2 km zajárnyékoló fal (Körmend-Horvátnádalja térségében) épül.

Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára emlékeztetett: Másfél éve kapcsoltuk be Vas megyét az ország gyorsforgalmi úthálózatába. 2016 őszére épült meg az M86 autóút teljes, Győr és Szombathely közötti szakasza, aminek köszönhetően a térségben közlekedők gyorsabban és biztonságosabban érhetik el úti céljukat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a helyiek élnek is a gyorsforgalmi hálózat adta lehetőségekkel. Tavaly 25 ezer darab Vas megyei matricát értékesítettek, 2018-ban ez a szám tovább nő. A közútfejlesztések célja minden esetben az, hogy munkahelyek teremtésével és az ipar betelepülésével segítsék az érintett térség fejlődését.

Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára elmondta: A mai nap egy ünnep az itt élők számára. Egy régen várt beruházást indítunk el a megyében, amely esélyt ad a térségnek a versenyképesség megtartására és növelésére. Az úthálózat egy ország vérkeringését jelenti. Információ, munka, turizmus, gazdaság jut el az emberekhez az utakon keresztül. Számunkra az M8 Körmend – Rábafüzes országhatár projekt hatalmas jelentőségű.

Bebes István, Körmend polgármestere hangsúlyozta: Ez az alapkőletétel fontos része a jövőnknek. Több mint 20 éve harcolunk azért, hogy ez a beruházás elinduljon. Azt reméljük, hogy az út megépülése után Körmend fellélegezhet az átmenő forgalom terheitől, a környékbeli települések pedig lehetőséget kapnak a boldoguláshoz.

Mayer András, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese az aktuális munkákkal kapcsolatban kiemelte: Körmend belterületén a Berki út csomópontját körforgalmi csomóponttá alakítják át, mely segíti majd a rávezetést Körmend Nyugati csomópontra és az Ipari Parkra. Megtörténik a Szentgotthárd keleti elkerülő kb. 350 m-es hiányzó szakaszának megépítése is, mely a városban uniós támogatással megvalósuló Ipari park II. bekötő utat kapcsolja össze a szentgotthárdi különszintű csomóponttal.

2018. március