Megkezdődtek az M25 autóút déli ütemének kivitelezési munkái

Az uniós és hazai források felhasználásával megvalósuló teljes beruházás során 19 km új nyomvonalú, 2x2 sávos autóút épül közvetlen csatlakozással az M3-as sztrádához. Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője, Habis László, Eger polgármestere és Mayer András, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese szakaszindító sajtótájékoztatót tartott az M25 autóút déli üteme kapcsán.

Eger gyorsforgalmi bekötésének harmadik és egyben „záróakkordja” a déli ütem megépítése, mely két szakaszra bontva valósul meg.

A déli ütem déli szakasza az M3 autópálya és a 3 sz. főút új különszintű csomópontjáig tartó szakasz, ahol összekapcsolódik a déli ütem déli és északi szakasza.

A 7 km hosszú, új nyomvonalú, 2×2 sávos, burkolt leállósáv nélküli autóút építése során két különszintű átvezetés és egy vadátjáró létesül a Budapest-Hatvan – Miskolc vasútvonal illetve a Laskó-patak felett. Az M3 autópálya csatlakozásában egy különszintű csomópont megvalósítására kerül sor.

A déli szakasz kivitelezését a Colas Hungária Építőipari Zrt. végzi. A kivitelezés nettó értéke 19 milliárd forint.

A déli ütem északi szakaszában a 3. sz. főút és a 2502 j. úti átkötés között 7,5 km hosszú, új nyomvonalú, 2×2 sávos, burkolt leállósáv nélküli autóút épül. Az északi szakasz keretében 2 különszintű csomópont létesül, kiépül a 3 sz. főút és a maklári bekötés csomópontja, továbbá sor kerül a 3. sz. főút szükséges korrekciójára is. A közlekedés zavartalanságának biztosítása érdekében Maklár-Nagytálya közigazgatási határán lévő földút átvezetésre aluljáró és vadátjáró létesül.

A kivitelezést a HE-DO Kft. és a Colas Út Zrt. közös ajánlattevők végzik. A kivitelezés nettó összege 16,7 milliárd forint.

Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kiemelte: „Az Eger gyorsforgalmi bekötését biztosító M25 Északi üteme és a kapcsolódó beruházások kivitelezése tavaly nyáron kezdődött meg, és 2018 őszére mindenütt befejeződik. A kormány a gazdasági növekedésnek köszönhetően jórészt hazai költségvetési források felhasználásával beköti a sztrádahálózatba a megyei jogú városokat. Eger bekapcsolását a Modern Városok Programban a helyi önkormányzattal kötött megállapodás első pontként rögzítette. Az összesen mintegy 50 milliárd forintból 2020 nyarára teljes hosszban kiépülő összeköttetés azonnal érezhető változást hoz a város és közvetlen környezete mintegy 85 ezer lakójának életminőségében és életlehetőségeiben. A következő években Eger mellett magas szintű útkapcsolatot kap Békéscsaba, Kaposvár, Salgótarján, Sopron, Szolnok és Zalaegerszeg is.”

Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője hangsúlyozta: „A mostani kormány döntésének köszönhetően végre megvalósul az Eger bekötését szolgáló gyorsforgalmi út, ez régóta várt és tervezett fejlesztés. Az út gyorsabbá, rövidebbé és biztonságosabbá teszi majd az Eger-Budapest távolság megtételét.”

Habis László, Eger polgármestere elmondta: „A kormány és a város törekvései összhangban vannak. Két egri munkahelyteremtő beruházást tett kiemelt beruházássá a kormány. A most beépülő M25-nek köszönhetően négy sávos kapcsolat létesül az M3-as irányába, és tovább nő Eger vonzóképessége.”

Mayer András, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese a kapcsolódó beruházásokról is beszámolt: „Az M25 északi ütem és kapcsolódó beruházások munkálatai 2017 nyarán indultak el, és a tervezett ütemezésnek megfelelően haladnak. Idén őszre megépül az M25-ös autóút északi üteme, és már nyáron befejezik a kapcsolódó beruházásokat: megvalósul a 252. sz. főút rekonstrukciója és megépül a 2502 j. út Andornaktálya elkerülő is.”

A beruházás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban valósul meg uniós és hazai forrás felhasználásával.

2018. március