Összekötő út épül a 2. sz. főút és a M2 új különszintű csomópontja között

A megépülő közúti kapcsolat gyorsabb elérést biztosít Dunakeszi és Göd számára a meglévő főút és a kivitelezés alatt álló gyorsforgalmi út között. Az alapkőletételi ünnepségen jelen volt Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, Pest megye 5. sz. választókerületének képviselője, Dr. Szűcs Lajos Pest megye fejlesztési biztosa, Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere, Markó József, Göd polgármestere és Mayer András, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese.

A beruházás keretébren 2019 év végéig 2,5 km hosszú, 70-90 km/h tervezési sebességű út épül meg a 2. sz. főút, valamint a kivitelezés alatt álló M2 gyorsforgalmi út új különszintű csomópontja, a Dunakeszi északi csomópont között.

Az összekötő út építéséhez kapcsolódóan vízépítési, közmű kiváltási és egyéb építési munkákat is elvgézik. Ezenfelül a 2. sz. főúti csatlakozásnál új körforgalmú csomópont létesül, ennek kialakításához szükséges a meglévő 2. sz. főút nyomvonalának korrekciója 400 m hosszon. A 2 sz. főút, valamint a Budapest-Szob vasútvonal és egy üzemi út felett 5 nyílású, közel 74 m hosszú hidat építenek, aminek köszönhetően gyorsabb és kényelmesebbé válik az áthaladás. Továbbá két új buszmegálló is létesül a körforgalom után a 2. sz. főút nyomvonalán, a tömegközlekedést választó utasok biztonságosabb le-, és felszállása érdekében buszöblöket alakítanak ki.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, Pest megye 5. sz. választókerületének képviselője elmondta: „A kormány tervei szerint 2500 milliárd forintból hozzávetőlegesen 1000 kilométernyi gyorsforgalmi útszakasz fog megépülni Magyarországon, és ezzel Magyarországnak közel annyi gyorsforgalmi útja lesz, mint Ausztriának. A mostani fejlesztésnek köszönhetően nem csak Dunakeszi és Göd, hanem Fót lakosai is gyorsabban juthatnak majd haza, és több, mint 100.000 ember lélegezhet fel, mert az új összekötő út megépülése után, nem kell majd a városon keresztül mennie azoknak sem, akik Budapestre tartanak, ez nagyban javítja az itt élő családok életkörülményeit is.”

Dr. Szűcs Lajos Pest megye fejlesztési biztosa hangsúlyozta: „A most induló beruházással tovább bővült a Pest megyei fejlesztések sora. Az elmúlt időszakban belterületi utak felújítására 53 Pest megyei település nyert megközelítőleg 4 milliárd forintot, átadták az M7-es autópálya érdi csomópontját, valamint az M7-es és az M0-s törökbálinti csomópontját. Elkezdődött az M4-es gyorsforgalmi út M0-s és Cegléd közötti szakaszának megépítése és várhatóan 2022-re elkészül az M0-s hiányzó része is.”

Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere kiemelte: „Kis változás ez Magyarország közúti térképén, de nagy lépés Dunakeszi életében. Sok fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban, és szükség van az infrastruktúra jobbá tételére is, mert több, mint 10.000 autó halad keresztül naponta a városon.”

Markó József, Göd polgármestere hozzátette: „20-25 éve tervben volt az összekötő út megépítése, ami most végre megvalósul. Összeér a két település, és az átjutás jóval gyorsabbá válik, alig 20-30 percre csökken.”

Mayer András, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese a kapcsolódó beruházás állásáról is beszámolt: „A tavaly tavasszal indult M2 Budapest-Vác közötti fejlesztésének köszönhetően a teljes 19,6 km-es szakasz 2X2 sávos, burkolt leállósávokkal kialakított gyorsforgalmi úttá épül át 2019 őszére. Jelenleg fakivágás-, vízépítési-, közmű kiváltási munkálatok, valamint nagytömegű földmunkák zajlanak, illetve a meglévő hidak felújítását, új hidak alapozását végzi a kivitelező.”

A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a PENTA-HE-DO KONZORCIUM végzi, nettó 3.257.960.346 forint értékben.

2018. március