TELJES NAGYVASÚTI VÁGÁNYZÁR MELLETT FOLYTATÓDNAK A SZEGED – HÓDMEZŐVÁSÁRHELY KÖZÖTT ÉPÜLŐ TRAM-TRAIN RENDSZERHEZ KAPCSOLÓDÓ MUNKÁLATOK

Megkezdődnek a jelentősebb forgalmi zavart okozó, a nagyvasúti közlekedés szüneteltetését igénylő munkálatok a Szeged - Hódmezővásárhely állomások közötti vonalszakaszon.

A következő hetekben megkezdődik a kivitelezés, melynek keretén belül először a Hódmezővásárhelyi Népkert és Algyő állomások közötti vágányszakaszt, majd az Algyő állomás és Szeged-Rókus állomások közötti vágányszakaszt érinti munkavégzés.

A tárgyi kivitelezéshez kapcsolódó teljes vágányzár időtartama a 135-ös vasúti vonalon 2018. április 4-től 2019. április 25-ig Szeged – Hódmezővásárhely állomások között, míg a Hódmezővásárhelyi Népkert állomás átépítése miatt érintett 130-as vasúti vonalon 2018. április 4-től július 31-ig Hódmezővásárhely és Szentes között esedékes.

A projekt keretében megújul a 135-ös vasútvonal mintegy 22 kilométeres szakasza. A tervezett menetrend biztosíthatósága érdekében új, második vágányépítés is megvalósul Szeged-Rókus elágazás – Baktó elágazás, valamint Sártó elágazás – Kopáncs állomások között, továbbá az Algyői Tisza-híd részleges felújítására, megerősítésére is sor kerül.

A projekt kivitelezése kapcsán Algyő állomás környezetének korszerűsítése (új perontetős utasperon, P+R parkló), Hódmezővásárhely állomáson új perontetős utasperon, valamint Algyő állomásépület-, és Hódmezővásárhelyi Népkert állomásépület részleges átépítése szintén megtörténik.

Végbemegy a biztosítóberendezési rendszer rekonstrukciója, és a központi forgalomirányítás kiépítése a Szeged-Rókus elágazás és Hódmezővásárhelyi Népkert közötti szakaszon.

Az április 4-től életbe lépő menetrend-módosítások június 15-ig, a nyári menetrendig érvényesek, de a munkafázisokhoz igazodva további változások is lesznek a felújítás befejezéséig. További részleteket a MÁV-csoport honlapján olvashatnak:

https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/line-lock/135_algyo_hmvh_0404_0615.pdf

https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/line-lock/130_algyo_hmvh_0404_0615_mod0307.pdf

Kérjük, hogy utazás előtt a vágányzárakról és a pontos menetrendről tájékozódjanak az ELVIRA menetrendi keresőben, a MÁV-csoport honlapján a vágányzári hírekben, az állomási hirdetményekből vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál.

A fejlesztésnek köszönhetően 2020. év közepétől 100 km/h sebességgel közlekedhetnek majd a vonatok a Szeged-Rókus – Hódmezővásárhelyi Népkert közötti vonalszakaszon. A biztosítóberendezési rendszer rekonstrukciójának és a központi forgalomirányítás kiépítésének köszönhetően Szeged-Rókus Elágazás és Hódmezővásárhelyi Népkert közötti szakaszon tovább javul a forgalombiztonság.

Projekt eredményeként a Szeged – Hódmezővásárhely térség vasúti személyszállítása az egyéni közlekedésnél is kedvezőbb alternatívát fog biztosítani az erre közlekedők számára.

A vasúti pálya korszerűsítésének kivitelezési munkálatait a Swietelsky Vasúttechnika Kft. végzi. A beruházás hazai forrás felhasználásával, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.

A Szeged – Hódmezővásárhely tram-train létesítése: nagyvasúti munkák kivitelezéséről az alábbi linken tájékozódhat:

https://nif.hu/projektek/2018/02/szeged-hodmezovasarhely-tram-train-letesitese-projekt-nagyvasuti-munkainak-megvalositasa/

A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában nettó 25.113.288.032 milliárd forint hazai költségvetési forrás felhasználásával valósul meg. A kivitelezés nyertese a Swietelsky Vasúttechnika Kft.