LÁTOGATÓKÖZPONT NYÍLT A KOMÁROMI DUNA-HÍDNÁL

Az elkészült látogatóközpontban a hídépítés teljes folyamatával ismerkedhetnek meg a szakemberek, egyetemista csoportok és más érdeklődők 2019 teléig, a projekt zárásáig. A megnyitón beszédet mondott Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója, Sitku László, a Hidászokért Egyesület elnöke és Sal László, a Hídépítő Zrt, vezérigazgatója.

A Komáromi Duna-híd kivitelezése tavaly október óta zajlik.. A beruházás jelentősége, hogy általa közvetlen teherforgalmi kapcsolat jön létre Komáromnál Magyarország és Szlovákia között.

A 600 méteres, egypilonos, ferdekábeles hídon átvezetett 2×1 sávos szakasz a magyar oldali 1. sz. főutat köti össze a szlovák oldali 63. sz. főúttal. A pilon magassága az útpálya felett 94,5 m. A híd öt nyílásból áll, melyek közül három a meder felett, kettő pedig a szlovák oldali ártéren lesz. A hídon kerékpárút és gyalogos járda, a belterület közelsége miatt közvilágítás is lesz.

Jelenleg a Duna-híd alapozási munkálatai folynak mind a 6 támasznál, különböző fázisokban. Az acélszerkezet gyártása is megkezdődött a három gyártóüzemben, Lengyelországban, Csehországban és a komárnoi hajógyárban.

Az acélszerkezet első elemei már megérkeztek a csepeli előszerelő telepre, ahonnan az összeállítás és a korrózióvédelem elkészítése után vízi úton szállítják azokat a helyszínre.

Sitku László, a Hidászokért Egyesület elnöke azt mondta: Ez a látogatóközpont nem csak szakembereknek és egyetemistáknak nyújt bepillantást a munkákba, hanem a civil látogatók számára is. Minden hónap utolsó szombatján nyílt napot tartunk, melyre előzetesen kell jelentkezni a Komársomi Duna-híd facebook oldalán.

Molnár Attila, Komárom polgármestere kiemelte: Nekünk komáromiaknak sokkal többet jelent az itt épülő híd, mint a máshol élőknek. Számunka ez az összetartozás, a barátság és a szeretet szimbóluma, amellett természetesen, hogy gazdasági és turisztikai haszna is lesz a beruházásnak. A Komáromi Ipari Parkba már most települnek be cégek, azért mert itt épül az új híd.

Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta: Nem csak számunka fontos kiemelten a Komáromi Duna-híd, hanem a szakma és a laikusok számára is. Tapasztalatom szerint a hídépítéseket mindig kiemelt figyelem kíséri. Ezért támogattuk a kezdetektől, hogy a kivitelező Látogatóközpontot építsen itt a beruházásnál. Az reméljük, hogy 2019 év végig rengeteg ember jön majd el, és nézi meg hol tart az építkezést.

Sal László, a Hídépítő Zrt, vezérigazgatója kiemelte:

Az első látványosabb fázis az lesz, amikor az alapozás eljut a pillérek építéséhez, amely során „kijövünk a víz alól”. Ez a következő 1-2 hónap során bekövetkezik. Már készülnek azok az ideiglenes szerelőjármok, amelyre felhelyezik az acélszerkezet elemeit. Ehhez a fázishoz várhatóan nyár folyamán, június-júliusban érkezünk el.

Az új komáromi Duna-híd kivitelezője a H-M DUNAHÍD Konzorcium (tagjai: Hídépítő Zrt., Mészáros és Mészáros Kft.) A kivitelezés nettó összege: 91,199 millió euró.

A magyar oldali útcsatlakozás kivitelezője a STRA-KOM KONZORCIUM (tagjai: STRABAG Építő Kft. – STRABAG AG). A kivitelezés nettó értéke: 2,349 millió forint. A szlovák oldali útcsatlakozást a Váhostav-SK a.s. építi nettó 2,949 millió euró értékben.

A kivitelezés koordinátora Magyarország, a projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a szlovák Közlekedési és Építési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Slovenska správa ciest (SSC) Szlovák Közútkezelő Társaság beruházásban valósul meg. A projekt teljes költségeinek mintegy 85 százalékát  az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) támogatási alap biztosítja , 100 millió euró értékben.

2018. április