Forgalmi rend változások mellett végzik a Budapest – Hatvan vonalszakasz korszerűsítési munkálatait

Az idén márciusban indult vasútfejlesztés kivitelezése ütemtervnek megfelelően halad, a nyári és őszi hónapokban útlezárásokra, módosított vasúti menetrendre és vonatpótlásra is számítani kell az erre közlekedőknek.

Elkészült és ideiglenesen forgalomba helyezték az Isaszeg és Gödöllő közötti jobb és bal vágány alépítményét, felsővezetékrendszerét, valamint a Gödöllő Államitelepek megállóhely új peronját is. Befejezték Rákosligetnél az új forgalmi kitérő pályaépítését, felsővezetéképítést, továbbá a térvilágítási munkálatokat is. Pécel állomás biztosítóberendezését 2018. július elején konténerbe költöztették, hogy 2018. II. félévében megkezdődhessen a felvételi épület felújítása is. Július elejétől zajlik a Rákosliget – Pécel vonalszakasz bal vágányának korszerűsítése. A munkálatok várhatóan szeptember közepéig befejeződnek, és megkezdődhet a jobb vágány átépítése is.

A vasúti pályaépítéshez kapcsolódóan több helyen teljesen lezárják az útátjárókat. Budapesten a nyári hónapokban előre láthatólag a következő időszakokban kell forgalmi változásokra számítani:

Tarcsai úti átjárót teljesen lezárják 2018. július 20-án, 20 órától július 26-án, hajnali 5 óráig, valamint augusztus 23-a, és augusztus 28-a éjszaka.

A Ferihegyi úti átjáró zárva lesz az augusztusi hétvégéken (kivéve az ünnepi hosszú hétvégét) péntek 20 órától, hétfő hajnali 4 óráig.

A Szabadság sugárúti átjárót a július 28-ai, augusztus 24-ei, és szeptember 7-ei hétvégéken zárják le a forgalom elől péntek 20 órától hétfő hajnali 4 óráig.

Ősszel mind három átjárónál további lezárások várhatóak, ezek tervezett idejét a mellékelt táblázat tartalmazza.

A Gödöllő-Hatvan közötti szakaszon is nagy erőkkel dolgozik a kivitelező. Az Aszód és Tura közötti jobb vágány teljesen átépült, valamint Hévízgyörk és Galgahévíz megállóhelyek jobb vágány melletti új peronját is forgalomba helyezték, ezeken a szakaszokon jelenleg a bal vágányon és a bal vágány melletti peronon dolgoznak, előreláthatóan ezek is elkészülnek a héten.

Gödöllőn is zajlanak a munkálatok. Az állomásnál létesítendő Köztársaság úti felüljáró építési munkáihoz kapcsolódóan az ideiglenes terelő utat július elején átadták a forgalomnak, ami a felüljáró átadásáig, várhatóan 2019. szeptemberig üzemel. Jelenleg a felüljáró cölöpözési munkái folynak. Július és augusztus hónapban a Tura-Hatvan közötti jobb és bal vágány átépítését végzi majd a kivitelező.

A Gödöllő és Tura állomásokon, valamint Rákos – Pécel és Tura – Hatvan állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a Budapest – Hatvan vasútvonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok a következő hónapokban. Várhatóan szeptember elejéig időszakosan, több szakaszon is vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Kérjük, hogy utazás előtt a részleges vágányzárakról és a pontos menetrendet illetően tájékozódjanak az ELVIRA menetrendi keresőben, a MÁV-csoport honlapján a vágányzári hírekben, a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál vagy az állomási hirdetményekből.

A 2020-ban befejeződő beruházásnak köszönhetően fejlődik az elővárosi közlekedés, nő a pályasebesség, csökken az utazási idő, javul az utaskomfort az állomásokon és megállóhelyeken. A projekt átfogó célja, hogy javítsa az ország nemzetközi elérhetőségét és a vasúti közlekedési kapcsolatokat az Európai Unió országai között, a TEN-T folyosók elemeinek fejlesztésével.

A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával, a CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) támogatásával az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.