Tervezett ütemben halad a Püspökladány – Ebes vasúti vonalszakasz átépítése

Már átépült és ideiglenesen forgalombahelyezték Püspökladány – Kaba és Hajdúszoboszló – Ebes nyíltvonali szakaszokat, valamint Ebes állomás északi részének pálya átépítése is befejeződött. Tovább zajlanak a vágányépítési munkálatok Ebes állomás többi részén, amiatt forgalmi rend változásokra kell számítani a következő hónapokban.

A munkálatok miatt tervezetten öt alkalommal lesz több napra lezárva az ebesi útátjáró. Ezen időszakokban a gyalogos és kerékpáros forgalom átjárhatósága folyamatosan biztosított lesz, de ezen túl kizárólag építési forgalom közlekedhet keresztül rajta, egyéb közúti forgalom bonyolítására az átjáró nem lesz alkalmas. Ebes vasútvonaltól délre eső részét és innen Debrecent a hajdúszováti 4805. sz. főútról lehet megközelíteni autóval.

A kivitelező az útátjárók lezárásával kapcsolatban az erre vonatkozó Magyar Közút Nzrt. által jóváhagyott tervek alapján forgalomtechnikai táblázásokkal szabályozza és segíti a könnyebb tájékozódást és a forgalom folyamatos haladását az utakon. A zárással párhuzamosan a tereléssel érintett utakon a forgalom folyamatosan haladni tud majd a közúti szabályoknak megfelelően.

Az ebesi vasúti átjáró lezárásainak várható időpontjai:

  • 2018. július 30. – augusztus 3.
  • 2018. augusztus 6 – 10.
  • 2018. augusztus 31. – szeptember 4.
  • 2018. szeptember 15 – 19.
  • 2018. november 13 – 17.

Jelenleg Kaba – Hajdúszoboszló nyíltvonali szakasz egyik vágányának és az ezen szakaszon lévő műtárgyak átépítése, valamint a kabai felüljáró építése zajlik, mely után a másik vágány is átépítésre kerül. A Kaba – Hajdúszoboszló vonalszakasz ideiglenes forgalomba helyezése tervezetten 2018. december. A munkálatokat vágányzárak mellett végzik, de a vonatközlekedés a nappali órákban folyamatos, buszos pótlásra csak elvétve éjszaka lehet számítani.

Kérjük, hogy utazás előtt a vágányzárakról és a pontos menetrendet illetően tájékozódjanak az ELVIRA menetrendi keresőben, a MÁV-csoport honlapján a vágányzári hírekben, a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál vagy az állomási hirdetményekből.

A kabai felüljáró pillérei elkészültek, a gerendák beemelésre kerültek a 100. sz. vasútvonal, valamint a 4. sz. főút felett. Jelenleg a pályalemez és a hídfők kialakítása, valamint a műtárgyhoz kapcsolódó útépítéssel érintett részeken a töltésépítés és az útalapok kialakítása folyik.

A Püspökladány – Ebes vasúti vonalszakasz kivitelezési munkálatai 2017. júliusában kezdődtek meg, és várhatóan 2020. szeptemberében fejeződnek be. A beruházásnak köszönhetően korszerű vasúti létesítmények szolgálják majd ki az utasok igényeit.

Ebes – Debrecen vasúti vonalszakasz korszerűsítésének kivitelezése az előkészítő munkákkal indult el 2018. év elején, ez a beruházás várhatóan 2019 őszén zárul.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós és hazai forrásból valósul meg.