Átadták a forgalomnak a 62. sz. főút Szabadegyháza-ipartelepet elkerülő szakaszát

Az elkerülő út megépítésével számottevően javul a közlekedésbiztonság színvonala, hosszú távon a fejlesztés javítja az érintett térségek életminőségét, környezeti állapotát és elérhetőségét. Az ünnepélyes átadó ünnepségen beszédet mondott Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Kondrik Kornél, a NIF Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese.

A beruházás keretében új nyomvonalon, 2×1 sávos, 90 km/h tervezési sebességű lakóterületet elkerülő országos főút épült. A fejlesztés során az elkerülő úton 3 szintbeni és egy különszintű csomópontot alakítottak ki. A 62114. jelű Szabadegyháza vasútállomáshoz vezető bekötő út találkozásánál, valamint az ipartelepi 1-es út kereszteződésénél új csomópont jött létre, a megépült új, teljes értékű balra kanyarodó sávval kialakított ipartelepi 2-es úti csomópont a jelenlegi 62. sz. főúton meglévő körforgalomhoz ad csatlakozást az ipartelep kiszolgálására.

A Pusztaszabolcs-Pécs vasúti fővonal és a meglévő iparvágány szintbeni keresztezése helyett egy 96,6 m hosszú híd műtárgy épült, így a vasúti fővonali és iparvágány forgalom nem akadályozza a közúti forgalom zavartalan lefolyását. Ugyanakkor a kerékpáros, gyalogos és egyéb közúti közlekedés számára a meglévő szintbeni átjáró is megmaradt. Továbbá a zajhatás csökkentésének érdekében összesen 300 méter zajárnyékoló fal épült.

A fejlesztések eredményeképpen javul a főúthálózat burkolat-állapot minősége, ami az elkerülő utakkal együtt egyenletesebb haladási sebességet tesz lehetővé. Gyorsabbá válik nagyobb városok elérhetősége a környező térségekből. Környezeti szempontból az elkerülő útszakasz megépítése jelentősen csökkenti a környezeti terhelést a belterületi szakaszon azáltal, hogy az átmenő forgalmat a településen kívül vezeti el.

Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Nagy nap ez a mai számunkra, mivel a 62. sz. főút több ütemben elvégzett fejlesztésének köszönhetően, mostantól korszerűen kialakított út köti össze Fejér megye északi és déli részét. A beruházás hozzájárul ahhoz, hogy a Dél-Fejér megye gazdasági potenciálja növekedjen, és a hátrányosabb helyzetű térségek megközelítése is javuljon.”

Dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója kiemelte: „Örömömre szolgál, hogy azt mondhatom, ennek a projektnek az építési engedélyeztetése gyorsan és zökkenőmentesen történt. Ez egybevág a kormány az irányú terveivel, hogy csökkenjen a bürokratikus ügyintézés Magyarországon. A kormányhivatal számára nagyon jelentős továbbá ennek a fejlesztésnek a gazdaság élénkítő hatása is.”

Kondrik Kornél, a NIF Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese hozzátette: „Az elmúlt években több ütemben fejlesztettük a 62. sz. főutat. Már 6 éve használhatják az autósok a Perkátát elkerülő szakaszt, 2015 júliusára pedig elkészült a főút külterületi szakaszainak teljes körű rekonstrukciója és Seregélyes elkerülő szakasza is. A most megvalósult 2,9 km hosszú szakasszal vált teljessé a 62. sz. főút rehabilitációja, a 11,5 tonnás burkolatmegerősítés fejlesztése.”

A kivitelezést a Szabadegyháza 2016 Konzorcium (Soltút Kft. – S-útvonal Zrt.) végezte, a kivitelezés nettó költsége 3,16 milliárd forint. A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósult meg.

2018. augusztus