ÁTADTÁK A FORGALOMNAK AZ M4 GYORSFORGALMI ÚT EGY SZAKASZÁT CEGLÉDBERCEL ÉS CEGLÉD KÖZÖTT

Megszűnnek a terelések, ezáltal gyorsabb lesz a forgalom az M4 gyorsforgalmi út érintett szakaszán. A beruházás aktuális helyzetéről Földi László, Pest megye 12. sz. választókörzetének országgyűlési képviselője, Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Pest megye 10. sz. választókörzetének országgyűlési képviselője, Takács László, Cegléd polgármestere és Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője tartott sajtótájékoztatót.

Az M4 Üllő-Cegléd gyorsforgalmi út Albertirsa- Cegléd közötti szakaszán 14,4 km hosszon 2×2 sávos gyorsforgalmi út épül. A beruházás lényege, hogy 2019 III. negyedévétől 110 km/h sebességgel használhassák az utat a közlekedők. Gyorsabb és biztonságosabb legyen a haladás az úton és a 4. sz. főút átkelési szakaszai tehermentesüljenek a forgalom alól.

A kivitelezés 2017 áprilisában kezdődött. Azóta a munkavégzés miatt terelésekre kell számítania az arra közlekedőknek, ez több esetben torlódást és lassabb haladást eredményez. Éppen ezért van nagy jelentősége annak, hogy a Ceglédbercel és Cegléd közötti szakasz korábban, 2018 augusztusában koronaélen belül forgalom alá helyezhető. Az elkészült 8,1 km-en a kialakuló hosszú járműoszlopok jobban eloszlanak majd, megszűnik a torlódás és csökken a balesetveszély. A beruházás részeként megújul a 46124 j. úti és az Üdülői úti csomópont. Ez segíti majd a Ceglédi fürdő megközelítését.

A forgalomba helyezés előtt a Budapesti Műszaki Egyetem Mechatronikai, Optikai és Gépészeti Informatika (MOGI) Tanszékének Löködönc Pneumobil csapata saját fejlesztésű, sűrített levegővel működő járműveikkel avatta fel az elkészült szakaszt.

Pogcsás Tibor, a belügyminisztérium önkormányzati álamtitkára, Pest megye 10. sz. választókörzetének országgyűlési képviselője azt mondta: A 4-es számú főút az ország egyik legbalesetveszélyesebb útjai közé tartozik. Nagyon örültünk neki, hogy tavaly év elején elkezdődhettek a munkák ezen a 44,4 km-es szakaszon. A munkák a terveknek megfelelően haladnak, 2019 III. negyedévére befejeződhet a beruházás.

Földi László, Pest megye 12. sz. választókörzetének országgyűlési képviselője kiemelte: A térség számára elengedhetetlen volt, hogy gyorsforgalmi kapcsolat épüljön ki a fővárossal, hiszen van arra esély, hogy a vállalkozások letelepülnek a megyében. A gazdaság élénkülése várhatóan az emberek életminőségére is kihat majd.

Takács László, Cegléd polgármestere azt mondta: Cegléd nem csak vállalkozásokat remél a gyorsforgalmi úttól, hanem az idegenforgalom fellendülését is. Nagyon örülünk, neki, hogy határdőre sikerül fogalomba helyezni ezt a 8,1 km-es szakaszt. Az Üdülői úti csomópont kialakítása ugyanis kapcsolatot jelent a Ceglédi fürdő irányába.

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője: A teljes 44.4 km-es szakasz hazai költségvetési forrásból épül. A kivitelezés nettó értéke 72,5 milliárd forint. A munkák itt nem állnak meg, tavasszal elkezdődött a kivitelezés az M4 Cegléd Abony szakaszon is.

A M4 Üllő Cegléd gyorsforgalmi út Albertirsa- Cegléd közötti építési szakasz kivitelezését a Colas Út Zrt., Colas Közlekedésépítő Kft. és Colas Hungária Zrt. közös ajánlattevő, nettó 20.480.222.282 forint értékben. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában hazai forrás felhasználásával valósul meg.

 

2018. augusztus