Befejeződött a 252. sz. főút rekonstrukciója és a 2502 j. út Andornaktálya elkerülő építése

Az M25 autóút kivitelezése jelenleg is több ütemben zajlik. A kapcsolódó két kisebb beruházás keretében megépült szakaszok nyújtotta magasabb utazási komfortot pedig már most is élvezhetik az erre közlekedők. Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, Habis László, Eger polgármestere, Vámosi László, Andornaktálya polgármestere és Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese tartott szakaszzáró sajtótájékoztatót.

Tavaly májusban indult el az M25 északi ütemének, valamint annak kivitelezéséhez kapcsolódó beruházásaként az andornaktályai elkerülő építése, valamint az 252 sz. főút rekonstrukciója is.

A befejezett beruházás részeként Mezőkövesd-Andornaktálya összekötő út, Andornaktálya elkerülő szakaszán, új nyomvonalon, mintegy 3 km hosszon 2X1 sávos út épült, valamint 700 méter hosszon megtörtént a meglévő útszakasz korrekciója is. Az andornaktályai lakóparkban élők életminőségének megtartása érdekében 785 m hosszon zajvédő falat építettek ki. A 2502-2501 j. utak találkozásában új körforgalmú csomóponton keresztül közlekedhetnek már az autósok, valamint 2 új híd is segíti majd a közlekedést az Eger pataknál és a Füzesabony- Eger vasútvonal felett.

A 252 sz. főút esetében mintegy 850 méteren az útburkolat rekonstrukciójára került sor. Az M25 autóút a 252 sz. főút és a 2500 j. út egy új egysávos körforgalmi csomóponton keresztül kapcsolódik a meglévő belterületi úthálózathoz. A meglévő 2500 j. út és 25. sz. főút találkozását körforgalommá építették át.

A beruházások a gyalogos és kerékpáros közlekedők közlekedésbiztonságát is szem előtt tartották, hiszen Andornaktálya belterületén a gyalogos átkelések biztonságosabbá tétele érdekében forgalomcsillapító sávszűkítések és egy jelzőlámpa épült ki, míg Egerben a 252 sz. főút mellett gyalog-és kerékpárút is épült.

Ezeknek a rész-beruházásoknak az előnyeit először akkor fogják igazán megtapasztalni a közlekedők, amikor az M25 autóút északi üteme elkészül, illetve majd teljes értékűen akkor, amikor az M25 déli ütem két szakasza is átadásra kerül, hiszen ekkor terelődhet át a forgalom a jelenlegi úthálózatról a megépítésre került útszakaszokra, és mentesülhetnek a települések a tranzitforgalom okozta ártalmas hatásoktól, valamint csökkenhet az utazással töltött menetidő.

 Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője elmondta: „Azért vagyunk ma itt, hogy előrehaladási jelentést adjunk az M25 építésével kapcsolatban. Befejeződött a két kapcsolódó út építése, és az autóút három szakaszának kivitelezése is ütemtervnek megfelelően halad. A teljes beruházás befejezésével egy régi álom és ígéret válik valóra, a közlekedés jóval gyorsabbá és biztonságosabba válik majd a térségben.”

Habis László, Eger polgármestere kiemelte: „Fontos állomáshoz érkeztünk Eger város szempontjából is. A most befejezett beruházások keretében a városban új körforgalmi csomópontok létesültek, a 252. sz. főút rekonstrukciójának köszönhetően már ma is sokkal komfortosabbá vált a közlekedés. A M25 megépítésének köszönhetően az ipari és kereskedelmi fejlesztések is felgyorsulhatnak.”

Vámosi László, Andornaktálya polgármestere hangsúlyozta: „Andornaktálya számára nagy öröm, hogy elkészült a 2502. j. út, ami elkerülőként fog működni és tehermentesíti a várost. Hálásak vagyunk érte, hogy az M25 fejlesztés része lett ennek a 3,7 km hosszú szakasznak a megépítése. Ez a beruházás sokkal élhetőbbé teszi városunkat, aminek köszönhetően további fejlesztések is elindulhatnak.”

Juhász Zoltán, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese az M25 további szakaszainak építéséről is beszámolt: „Az M25 északi ütem munkálatai ütemtervnek megfelelően zajlanak. Jelenleg fő építési munkaként a pályaszerkezeti rétegek építésének befejező mozzanataként a kopóréteg építése zajlik, az út átadása pedig ősszel várható. Idén tavasszal az M25 déli ütem építése is megkezdődött, ami két szakaszra bontva valósul meg, várható befejezés: 2020. nyár. Ott most földműépítési munkák zajlanak a szükséges áteresz-építésekkel, valamint közműkiváltási munkákkal.

A 252. sz. főút rekonstrukciója és a 2502 j. út Andornaktálya elkerülő építése uniós és hazai forrás felhasználásával a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósult meg.

2018. augusztus