Az átadás előtti utolsó simításokat végzik az M4 autópálya Berettyóújfalu – országhatár közötti szakasz I. üteménél

Várhatóan 2018. év végén megtörténik az M4 autópálya, I. ütem ideiglenes forgalomba helyezése, az M35 autópálya II. ütemmel együtt.

A még hiányzó részeken folyamatban vannak a pályaszerkezet építés befejező munkái, a burkolati jelek festése, a padkák és a rézsűk humuszolása, a vadvédő kerítés és a madárvédő fal építése, a forgalomtechnikai (szalagkorlátok és portálok építése) és vízépítési munkák, illetve a füvesítés és a növénytelepítés.

A berettyóújfalui mérnökségi telep és autópálya rendőrség épületei elkészültek.

A 2,95 kilométeres szakaszon 3 új híd épül. Jelen pillanatban ezek befejező munkái zajlanak.

A műtárgyak forgalomba helyezése előtt, két híd esetében szükséges a hidak próbaterhelése. A hétvégén egy, az autópályát keresztező földút alatti aluljáró, illetve a Kék-Kálló csatorna feletti felüljáró próbaterhelésére került sor. Mindkét hídszerkezet acél főtartókkal együtt dolgozó monolit vasbeton pályalemezes, ún. öszvér szerkezetű.

A hidak próbaterhelése 3 db, összesen 40 tonna tengelyterhelésű gépjárművel történt, melynek során több teherállásban is vizsgálják a felszerkezet alakját és lehajlásait, a támaszok függőleges elmozdulásait, a pályalemez állapotát, illetve a szerkezet önrezgésszámát.

A mérési eredmények kiértékelése várhatóan november végéig történik meg.

A fejlesztés uniós és hazai forrás felhasználásával a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg. Az I. szakasz kivitelezését a HÓDÚT Kft., Duna Aszfalt Kft. végzi nettó 15,2 milliárd forint értékben.

2018. november