FOLYAMATBAN VAN A VÁGÁNYÉPÍTÉS A SZEGED- HÓDMEZŐVÁSÁRHELY KÖZÖTTI TRAM-TRAIN BERUHÁZÁS VÁROSI ÉS NAGYVASÚTI SZAKASZÁN

A tram-train új vonala a meglévő szegedi 1-es jelzésű villamosvonalból ágazik ki. A vonal a MÁV Zrt. 135-ös számú vonalán mintegy 22 kilométeres nagyvasúti pályáján folytatódik, amely teljesen átépül és bizonyos szakaszokon – ahol a vasútüzem megköveteli – a második vágány is kiépül. Továbbá Hódmezővásárhelyen új villamosvonal épül. Az egyvágányú hódmezővásárhelyi villamosvonalon 6 megálló létesül, ebből kettőnél és a végállomáson lesz kétvágányos forgalmi kitérő. A fejlesztés a közvetlen, átszállásmentes utazás menetidő megtakarításával és akadálymentes kényelmével, környezetbarát, biztonságos, így a közúti közlekedéssel szemben versenyképes megoldást nyújt.

2018 tavasza óta zajlanak a munkálatok a projekt városi szakaszán. A közműkiváltások a legtöbb helyen befejeződtek. A Bajcsy-Zsilinszky utcán a vágányépítés a befejezéséhez közeledik. Az Ady Endre utcán az október – december közötti időszakban készül az új vasúti pálya alépítménye kábelalépítménnyel együtt, ezután kezdődik meg a vasúti felépítmény építése bazaltbeton burkolattal, valamint a gömbsüvegsor elhelyezése és a páros oldali útépítés is. Novemberben a Tóalj utcai körforgalomban sínkörülöntéses vágány készítése van folyamatban. A belvárosi szakaszon a pálya kivitelezése, valamint a teljes szakaszon a felsővezetéki oszlopok felállítása a 2019. évben fog megtörténni.

A Szeretem Vásárhelyet Egyesület a hétvégén egy tram-train túrát szervezett a beruházáshoz. A rossz idő ellenére több mint 100 ember járta végig a projekt 3,6 km-es városi szakaszát és hallgatta meg a főbb állomásokon a kivitelezési, a régészeti és az építészeti érdekességeket.

A beruházás a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrás felhasználásával valósul meg. A Szeged- Hódmezővásárhely között létesülő tram-train 3,6 kilométeres városi vasúti munkáinak (tervezési- és kivitelezési munkák) nyertes kivitelezője a Strabag Vasútépítő Kft. és a Belfry Kft. konzorciuma. A kivitelezés nettó értéke 8,9 milliárd forint. A nagyvasúti munkák kivitelezése a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel kötött szerződés alapján történik, 25,1 milliárd Ft értékben.

2018. november