Jó ütemben zajlanak a munkálatok a teljes Kelenföld – Százhalombatta vasútvonalon

A kivitelezés 2017 tavaszán kezdődött meg, és ütemtervnek megfelelően halad, a fejlesztésnek köszönhetően 2020 év végétől 120 km/h sebességgel közlekedhetnek majd a vonatok a 20,5 km-es vonalszakaszon. A munkálatok miatt jelenleg több helyen is forgalomkorlátozások vannak érvényben.

A fejlesztés keretében megújul a 40a vasútvonal Érd, Balatoni út keresztezésben lévő hídszerkezet. A különszintű keresztezés fő szerkezetépítési munkái lezajlottak 2018. április-május hónapokban. A hídépítés további kiegészítő munkálatai miatt részleges forgalomkorlátozás lesz érvényben a Balatoni úton 2018.11.12 – 2018.11.17. között, 08:00 – 16:00 óráig tartó időszakokban.

A félpályás terelés ideje alatt a gyalogos és kerékpáros forgalom átvezetése elkülönített útvonalon, valamint a közúti és buszközlekedés váltakozó irányú jelzőőrös irányítás mellett egy forgalmi sávon folyamatosan biztosított lesz.

A felújítás során Budapest, Vágóhíd utcánál a vasúti hidat elbontották, aminek helyén új hídszerkezet épült. Jelenleg közműépítési és útépítési munkálatok zajlanak, emiatt a Vágóhíd utcai átjáró közúti zárása tervezetten 2019. február közepéig lesz érvényben.

A beruházás keretében megújul Budafok-Tétényen a Növény utca keresztezésben lévő hídszerkezet, valamit a Növény utca is átépítésre kerül. A fő hídszerkezet már elkészült, jelenleg a táblás kereszteződések elbontása, turbó körfogalmak és a 2×1 sávos útpálya, valamint a gyalog- és kerékpárút kiépítése zajlik. A munkálatok továbbra is teljes lezárás mellett zajlanak, tervezetten 2019. április végéig.

A fővárosban az Angeli út közúti átkelőjénél is dolgozik a kivitelező. A vasúti sínpárok fektetését már befejezték. A teljes útzárat október közepén ütemterv szerint feloldották, jelenleg félpályás útzár mellett folytatódik tovább a munka várhatóan december közepéig.

A forgalomkorlátozások idején a kihelyezett KRESZ táblák segítenek az eligazodásban, a terelések miatt kérjük, fokozott figyelemmel közlekedjenek. Megértésüket ezúton is köszönjük!

A vágányzár miatt továbbra is jelentős menetrendváltozás van érvényben. Kérjük, hogy utazás előtt a vágányzárakról és a pontos menetrendet illetően tájékozódjanak az ELVIRA menetrendi keresőben, a MÁV-csoport honlapján a vágányzári hírekben, a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál vagy az állomási hirdetményekből.

A Kelenföld – Százhalombatta vonalszakasz fejlesztésének részeként 20,5 km hosszan a vasúti pálya teljes átépítése, korszerűsítése történik. A pálya nagyrészt 120 km/h pályasebességgel lesz járható 225 kN tengelyterhelés mellett. Az állomásokon és megállóhelyeken 55 cm magas peronok, peronaluljárók, rámpák, liftek, perontetők épülnek korszerű térvilágítás rendszerrel. A felsővezeték-rendszer teljes hosszban átépül. A beruházás ütemtervnek megfelelően halad, várhatóan 2020 év végén fejeződnek be a munkálatok.

A vasúti pálya korszerűsítésének kivitelezési munkálatai az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában uniós és hazai forrás felhasználásával valósulnak meg.

A beruházásról további képek és videók a projektlapoknál a galériákban érhetőek el, a Kelenföld – Százhalombatta vasútvonal fejlesztését érintő legfrissebb képeket is az alábbi oldalon:

Kelenföld – Százhalombatta vonalszakasz vasúti pálya és kapcsolódó létesítmények korszerűsítése