Jövő év végéig elkészül a Várpalota elkerülőhöz kapcsolódó Ősi bekötő út

A Várpalota elkerülő beruházás keretében megvalósult Ősi úti körforgalom szabad ágának felhasználásával épül meg a 72106 j. Ősi bekötő út. A projekt tervezési feladatokkal indul, helyszíni munkavégzés várhatóan 2019 tavaszán kezdődhet el.

Várpalota Város belterületén, a 8. sz. főút átkelési szakasza és a Kossuth Lajos utca – Dankó Pista utca körforgalmi csomópontja (Ősi úti körforgalom) közötti szakaszon az országos közúti kapcsolat eddig két egyirányú úton vezetett. A városfejlesztési koncepcióval is összhangban az volt a cél, hogy az Ősi úti körforgalom és a 8 sz. főút közötti szakaszon egyetlen kétirányú nyomvonalon haladjon a 72106 j. út.

A 72106 j. Ősi bekötő út 770 méter hosszan, részben új nyomvonalon, részben meglévő önkormányzati tulajdonban lévő út fejlesztésével valósul meg.

A beruházás keretében megépül a Bánya bekötőút nyomvonalához kapcsolódó rövid, kb. 240 m új nyomvonalon vezetett szakasz.  A 72106. jelű út a hozzátartozó közművekkel együtt készül el. Ehhez kapcsolódik a Bánya bekötő út burkolatának átépítése is mintegy 530 m hosszan.

Az Ősi úti körforgalom és 8 sz. főút közötti szakaszon az új nyomvonal segítségével az Ősi és Várpalota központ közötti közúthálózati kapcsolat is rendeződik, tehermentesítve a Kossuth Lajos utca, Mészáros Lajos utca, Dankó Pista utca közötti lakóövezetet az átmenő közúti forgalomtól, hiszen az új nyomvonal iparterületeken, és üzemi létesítmények között halad majd. A beruházás megvalósulása után így kisebb lesz a környezeti- és zajterhelés.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Várpalota jó úton halad. Az elkészült elkerülő utat március óta használják az autósok, és ez a mostani beruházás szintén az itt élők érdekeit szolgálja majd. Az újabb fejlesztésnek köszönhetően tovább javulnak, és egyre biztonságosabbá válnak a helyi közlekedési viszonyok.”

 Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere kiemelte: „Ezt a beruházást régóta várta már Várpalota városa. Egy újabb fontos fejlesztés valósul meg, aminek köszönhetően a rossz állapotban lévő  Bánya bekötőút is megújul. A hozzákapcsolódó új útszakasszal együtt jelentős mértékben javulnak közlekedési körülmények a környéken. Az önkormányzat beruházásban a bekötő úttal párhuzamosan új kerékpárút is épül jövő évben.”

Bodó Imre, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője elmondta: „A bekötőút kiviteli terveinek elkészítését és ezt követő kivitelezését a Hazai Építőgép Társulás Kft. végzi, nettó 607.994.800 forint értékben.”

A fejlesztés uniós és hazai forrás felhasználásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.

2018. november