KÉT ÚJ AUTÓPÁLYA-SZAKASZT ADTAK ÁT HAJDÚ-BIHAR MEGYÉBEN

A fejlesztésnek köszönhetően mától már autópályán lehet eljutni Debrecenből Berettyóújfaluba, és onnan az országhatár felé a 47-es főútig. Az új szakaszokat Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Vitányi István, Hajdú- Bihar megye 4. sz. választókörzetének országgyűlési képviselője, Cseke Attila, az RMDSZ szenátora és Nagy Róbert a NIF Zrt. vezérigazgatója adták át.

A két beruházásban összesen 23 kilométer autópálya épült meg, amelyből 18,7 kilométer hosszú az M35 most átadott szakasza, és összesen közel 4,5 km hosszú az M4 autópálya román határig tartó szakaszának első üteme.

Az M35 autópálya Debrecen és Berettyóújfalu közötti szakaszának kivitelezése két ütemben valósult meg, az alapkövet 2016 nyarán tették le. Az első ütem, a 4. sz. főút és a 481. sz. főút között épült meg 2017 végére.

A beruházás most átadott második ütemében az M35 autópálya 481. sz. főút – Berettyóújfalu közötti része készült el. A fejlesztés keretében egy különszintű csomópont épült az M35 autópálya és a Hajdúszovát-Derecske, 4816. számú összekötő út keresztezésében. Az autópálya mentén két egyszerű pihenőhelyet alakítottak ki, ebből az egyik hosszabb távon komplex pihenőhellyé fejleszthető.

Átadták az M4 autópálya Berettyóújfalu-Nagykereki országhatár közötti szakaszának első ütemét is. A Berettyóújfalu és a 47. sz. főút közötti szakaszon két új híd épült a Kék-Kálló főcsatorna és a 47. sz. főút felett. Berettyóújfalu mellett mérnökségi telep és az autópálya-rendőrség új épületei, valamint a város és Tépe között egy különszintű csomópont szolgálja a közlekedés biztonságát.

Az M3 és az M35 autópálya megépülésével gyorsforgalmi úton 130 km/h sebességgel lehet eljutni Nagyvárad felől Budapest és a távolabbi nyugati célpontok felé. Hosszabb távon az M4 szakaszaival a tranzitforgalom számára egy direktebb gyorsforgalmi kapcsolat is létrejön Erdély, Románia és Nyugat-Európa között. Az útszakasz emellett szintén az M35 autópályán keresztül, részt vesz az Szlovákia keleti és Románia erdélyi területeinek észak-déli irányú közúti összekapcsolásában is.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta: a kormány célja a közúti infrastruktúrafejlesztés területén az, hogy 2030-ra az ország minden pontjáról 30 percen belül el lehessen érni egy négysávos útszakaszt, ennek érdekében a megyeszékhelyek bekapcsolódjanak a gyorsforgalmi hálózatba, és minden autópálya elérjen a határig. E stratégiai célokra a kormány több mint 2500 milliárd forintot fordít 2025-ig.

Vitányi István, Hajdú- Bihar megye 4. sz. választókörzetének országgyűlési képviselője azt mondta: a térség évtizedek óta várta ezt a pillanatot. A 2018-as évben körülbelül 5 milliós volt a járműforgalom a határátkelőn, ami nagyrészt a Tépe, Derecske, Sáránd útvonalon bonyolódott. Ezek a települések most tehermentesülnek a járművek okozta kellemetlenségek alól. Az autópálya másik nagy előnye, hogy nemcsak a nagyvárosok, hanem a környező kisebb települések is felértékelődnek a székhelyet kereső vállalkozások számára, hiszen a letelepedéshez elengedhetetlen a megfelelő közúthálózat.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátora azt hangsúlyozta, hogy a most átadott útnak köszönhetően egy lépéssel ismét közelebb kerül egymáshoz Erdély és Magyarország. Reméli, hogy 2020-ra a román oldalon is elkészül az autópálya, és így újabb gyorsforgalmi kapcsolat jöhet létre a két ország között.

Nagy Róbert a NIF Zrt. vezérigazgatója elmondta: Az M4 autópálya Berettyóújfalu-Nagykereki országhatár közötti projekt teljes hossza 29,5 kilométer. Az M4 autópálya 47. sz. főút-országhatár közötti szakaszán tovább folytatódnak a munkálatok. A 26,5 kilométeres szakasz munkálatai 2020-ban fejeződhetnek be.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós és hazai forrás felhasználásával valósul meg. Az M35 autópálya II. ütem kivitelezésének nettó értéke 46,9 milliárd forint, az M4 I. üteméé pedig 15,2 milliárd forint. A kivitelezést a HÓDÚT Kft. és a Duna Aszfalt Kft. konzorciuma végezte.

2018. december