Ütemtervnek megfelelően épül a Lendvadedes-Dedeskecskés-Hosszúfalu közötti kerékpárút

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megépülő Lendvadedes - Dedeskecskés – országhatár közötti kerékpáros összeköttetés a magyar-szlovén határszakaszon biztosít új kerékpáros közúti kapcsolatot.

A kivitelezés 2018 áprilisában indult és tervezetten 2019 tavaszán fejeződhet be. A kivitelező tavaly elvégezte az útépítéshez szükséges előkészítési feladatokat, többek között a fakivágást, bozótirtást, humuszleszedést, területelőkészítő földmunkát, tereptárgyak bontását, védő- és javítóréteg építését, az átereszek elhelyezését.

A munka idén sem állt meg, jelenleg a földárkok készítése, árkok és záportározók burkolása folyik, és megindult az árkon túli tereprendezés is. Az időjárás függvényében február végén vagy március elején megtörténhet az aszfaltrétegek elhelyezése, és a tavasz elejére ütemezhetők a befejező munkálatok (növénytelepítés, füvesítés) is.

Az összekötő út hossza 1,9 km. Az út első szakasza Rédics önkormányzat kezelésében lévő helyi közút jelenlegi nyomvonalán, a másik szakasza részben külterületen, új nyomvonalon halad. Az első szakaszon a 3 méter széles burkolatú kerékpározható közutat felújítják, az új nyomvonalú szakasz 7 méter koronaszélesség mellett 4 méter burkolatszélességgel épül ki.

A beruházás a Szlovénia – Magyarország határon átnyúló együttműködési program keretében, a Zala Megyei Önkormányzat által benyújtott IronCurtainCycling pályázat keretében valósul meg. Az együttműködő partnerek célja a szlovén-magyar határ menti területek turisztikai, közlekedési integrációjának javítása.

A most épülő útszakaszok hozzájárulnak a magyarországi kerékpározható úthálózat bővüléséhez, a határmenti közlekedés fejlesztéséhez. A kivitelezés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, a Vértes-Út Építő és Szolgáltató Kft. kivitelezésében nettó 371.440.250 forintért valósul meg.