HAMAROSAN ÚJABB M4 RÉSZSZAKASZ ÉRHETŐ EL ÜLLŐ ÉS CEGLÉD KÖZÖTT

Biztonságosabb és gyorsabb lesz a közlekedés az M4 gyorsforgalmi út újabb szakaszának átadásával Budapest és Szolnok között júliustól. A kiszámítható közlekedés előnyei és a főváros közelségéből adódó lehetőségek mellett a környező települések lakói harmonikusabb, nyugodtabb környezetben élhetnek, hiszen a kerülőutak által csökken a lég- és zajterhelés is. Szolnok még közelebb kerül a fővároshoz! Az M4 gazdaságélénkítő hatása is érezteti hatását a közeljövőben, hiszen ahol gyorsforgalmi út vagy autópálya épül, minden egyes kilométer több milliárd forintnyi beruházást vonz maga után.

Az M4 gyorsforgalmi út Üllő és Cegléd közötti szakaszán összesen 44,4 km, autópálya keresztmetszetnek megfelelő, burkolatlan üzemi sávval és leállóöblökkel kialakított, 2×2 sávos gyorsforgalmi út épül meg.

Üllő, Monor, Monorierdő, Pilis, Albertirsa szakaszokon 30 km hosszon új nyomvonal készül. Albertirsa, Ceglédbercel között a meglévő 2×2 sáv átépítése történik meg 3,4 km hosszon, Cegléd környezetében pedig 11 km hosszon a meglévő 2×1 sávos főút 2×2 sávos autóúttá bővítésére kerül sor.

2018 augusztusában forgalomba helyezésre került a Ceglédbercel és Cegléd közötti 8,2 km hosszú szakasz, ez a forgalomba helyezési eljárás a főpálya szélei közötti részre (koronaélen belül) terjedt ki.

A munkák a tervezett ütemnek megfelelően haladnak. Az I. építési szakaszon már a pályaszerkezet kötőrétegét építi a Vállalkozó. A műtárgyak tekintetében a gerendabeemelések több híd esetében megtörténtek. Ezek után kezdődik majd a pályalemezek, a szegélyek és a vízelvezetés építése.

Az Albertirsa-Cegléd közötti szakaszon (II. építési szakasz) a forgalomtechnikai elemek (táblák, szalagkorlátok) kiépítése, beszabályozása, burkolatjelek felfestése és vadvédőkerítés építés van folyamatban. A befejező munkák részeként megkezdődött a növénytelepítés is.

A forgalom a II. építési szakaszon – a beruházás jelenleg még kivitelezés alatt álló részein – organizációs okokból, több ütemben indulhat majd meg. Az M4-311 jelű forgalmi csomópontban többütemű forgalomterelés várható, mert a meglévő körforgalom kiváltása szükséges.

A tervek szerint június végén Cegléd térségében további 4,8 km hosszú autóúti szakaszt vehet birtokba a forgalom. 2019. III. negyedévében a 71 és 73 km szelvény közötti szakasz kerülhet forgalomba helyezésre, amely magában foglalja a Ceglédi különszintű csomópontot. Az Üllő és Ceglédbercel közötti utolsó szakasz forgalomba helyezésére legkorábban 2019. év végén lehet számítani.

A I. építési szakasz kivitelezését a DUNA ASZFALT Kft. és az EuroAszfalt Kft. végzi, nettó 52 143 121 938 forint értékben, a II. építési szakasz kivitelezésében a Colas Út Zrt., Colas Közlekedésépítő Zrt. és Colas Hungária Zrt. a közös ajánlattevő, nettó 20 480 222 282 forint értékben. A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, hazai forrás felhasználásával valósul meg.

2019. május