Átadják a forgalomnak a százhalombattai ideiglenes közúti hidat

A Százhalombatta – Ercsi elágazás közötti, 15,7 km hosszú szakasz felújításának keretében 12,98 km hosszan teljesen új nyomvonalon épül ki a kétvágányú pálya. A pályabővítés miatt a MOL Dunai Finomító környezetében lévő, vasút felett átívelő közúti híd meghosszabbítása szükséges. A híd, az átépítési munkálatok ideje alatt le lesz zárva a forgalom elől. A zavartalan közlekedés fenntartásának érdekében egy új, ideiglenes híd épült.

A százhalombattai Olajmunkás úthoz kapcsolódó provizórikus híd forgalomba helyezése − a hatósági engedélyezési eljárás lezárását követően − 2019. június 2-án (vasárnap) éjszaka történik. Az átadással egyidőben a meglévő közúti híd lezárásra kerül.

2019. június 3-tól (hétfőtől) már az újonnan forgalomba helyezett ideiglenes hídon keresztül közelíthető meg a MOL Dunai Finomító.

Az ideiglenes hidat − a meglévő híd meghosszabbítását és forgalomba helyezését követően − várhatóan 2020. nyarán fogják elbontani.

A beruházás a teljes Százhalombatta-Pusztaszabolcs közötti szakaszon ütemterv szerint halad. A Százhalombatta – Ercsi elágazás közötti szakasz átadása 2020 nyarán várható. Az Ercsi elágazás – Pusztaszabolcs közötti szakasz korszerűsítése, a biztosítóberendezés és ETCS 2 kiegészítő munkálatok 2020 decemberében fejeződhetnek be.

A beruházás keretében megvalósul a teljes vasúti pálya korszerűsítése, valamint új elektronikus biztosítóberendezést, korszerű utastájékoztatási és távközlési rendszert építenek ki. A fejlesztésnek köszönhetően kis szakaszon 120 km/h, nagyobb részt 160 km/h sebességgel haladhatnak majd a vonatok, valamint több állomás és megállóhely is megújul.

A fejlesztés uniós és hazai forrás felhasználásával, a CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) támogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.

2019. május