Megkezdődtek a Balatoni Bringakör felújításának munkálatai

A nem engedélyköteles szakaszok felújításával idén tavasszal megkezdődött a Balatoni Bringakör kerékpáros útvonal komplex fejlesztése. Jelenleg az I. ütem megvalósítása zajlik, összesen 42 kilométeren, a Zamárdi-Balatonlelle, Balatonakarattya-Siófok, Balatonkenese-Balatonalmádi közötti útvonalakon, és Aszófő településen a Bringakör önkormányzati utcákon vezetett nyomvonalán. A beruházás célja a kerékpárral közlekedők biztonságának és kényelmének növelése, tájékoztatásuk javítása.

A beruházás előnyeiről Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Witzmann Mihály a térség országgyűlési képviselője és Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatóhelyettese tartott sajtótájékoztatót 2019. május 23-án, Siófokon.

Cseresnyés Péter, az innovációs tárca parlamenti államtitkára elmondta, hogy a kormány fokozott figyelmet fordít a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítására az ország minden részében, így a Balatonnál is. A 2014-2020 közötti időszakban hazai és uniós támogatásból összesen 200 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések. E beruházásokban 2100 kilométernyi önálló kerékpárút épül, további 2100 kilométeren táblázással, felfestéssel jelölnek ki kerékpáros útvonalakat. Az idei év második felében új szakaszokon folytatódik a Balatoni Bringakör korszerűsítése, megkezdődik a Budapest-Balaton kerékpárút kiépítése is. A kerékpáros szolgáltatások fejlesztése is megindul a magyar tenger környékén mintegy 800 kilométer túraútvonal kijelölésével, három nagyobb szolgáltató központ létesítésével.

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint az új szakaszokon az önkormányzatokkal és a kerékpáros szervezetekkel közösen sikerült megtalálni a legoptimálisabb nyomvonalat. A nagyobb munkálatok a nyaralási szezon végével, augusztus 20-a után kezdődnek, így jövőre már jelentős mértékben megújult utakon tekerhetik körbe a turisták Magyarország legforgalmasabb kerékpárútját, amely  várhatóan nagymértékű forgalomnövekedést eredményez.

Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy környék fejlesztései, így a jelenlegi beruházás is hozzájárul ahhoz, hogy a Balatonra érkező vendégek a strandidőn túl is tartalmasan és aktívan tudjanak eltölteni több napot.

Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatóhelyettese a beruházás műszaki paramétereivel kapcsolatban kiemelte, hogy az első ütemben elvégzendő beavatkozások jellemzően teljes felületű aszfaltszőnyegezési és lokális burkolatjavítási munkálatokat tartalmaznak. A kerékpárosok tájékozódásának segítése érdekében KRESZ- és útirányjelző táblákat helyeznek ki, és több mint 2100 négyzetméternyi felületet látnak el újonnan felfestett burkolati jelekkel.

A fejlesztés távlati célja, hogy a több mint 20 éve kiépített vonalvezetés felülvizsgálatával, immár ideális nyomvonal mentén tegyék alkalmassá az útvonalat az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett turistaforgalom megbízható lebonyolítása érdekében.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a STRABAG Általános Építő Kft. végzi 655.545.928 forint értékben.

2019. május