ÁTADTÁK A NAGYLAK KELETI ELKERÜLŐT

Biztonságosabb és kényelmesebb lesz a speciális szállítmányok számára a határállomás megközelítése Nagylaknál a keleti elkerülőnek köszönhetően. A környező települések pedig mentesülnek az áthaladó teherforgalomtól. Az útszakasz átadó ünnepségén beszédet mondott Lázár János, a térség országgyűlési képviselője, Locskai Zoltán, Nagylak polgármestere és Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója.

A fejlesztés során 2,3 km hosszú új nyomvonalon 2X1 sávos út épült, 90 km/h tervezési sebességgel, valamint egy meglévő útszakasz szélesítése és megerősítése is megtörtént az M43 és az új elkerülő között, 3 kilométeren.

Nagylakon a Kendergyári csomópontban meglévő korábbi elágazás szintbeni kereszteződéssé épült át. A gyalogosok védelméről sárga, veszélyt jelző villogóval ellátott járdasziget gondoskodik a jövőben. A 43. és 448. sz. főút találkozásánál, a nagylaki határállomás területén pedig egy körforgalmú csomópont került kialakításra, segítve ezzel a határátkelő biztonságosabb megközelítését.

Az elkerülő szakaszon kb. 2 km hosszban közvilágítás került kialakításra, hogy az esetlegesen feltorlódó sor éjszaka is biztonságosan várakozhasson a határátlépésre. A belépő teherforgalom számára egy új, 386,15 m2 alapterületű vizsgálóépület létesült. A határátkelőn a projektben megvalósult új mosdók szolgálják az utasok kényelmét.

Az új útszakasz a 448. számot kapta. Az átadó után a veszélyes anyagot szállító, illetve az élőállat és növényegészségügyi vizsgálatra kötelezett szállítmányok számára kijelölt határállomás az M43 autópályáról, Magyarcsanád, Apátfalva és Nagylak belterületén való áthaladás nélkül válik elérhetővé. Az átkelőt természetesen más járműtípusok, a személy- és tehergépkocsik is használhatják. Így ez a lehetőség meggyorsítja majd a Romániába való eljutást a csanádpalotai határátkelőnél történő torlódás esetén.

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője elmondta: Magyarország egyik legforgalmasabb határátlépési pontján vagyunk, ahol évente 65 millió belépés történik. Ez nagy terhet jelent a térségben élők számára. A 43 autópálya átadása után a napi 3000 kamion már Csanádpalotánál várakozik, 500 teherautó azonban még mindig a településeken keresztül érte el a nagylaki határátkelőt. Mától azonban ettől a forgalomtól is mentesül a térség.

 Locskai Zoltán, Nagylak polgármestere azt mondta: Az M43 autópálya megnyitását követően 800 kamion forgalma bonyolódott le 8-10 méterre a lakóingatlanoktól. Élhetetlen környezet, repedező ingatlanok jellemezték ezt az időszakot. A Nagylak elkerülőnek köszönhetően jelentős mértékben javul a település életminősége.

 Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója a beruházás műszaki paramétereiről azt mondta: A megvalósult beruházás a nemzetközi tranzitforgalom biztonságosabb és kényelmesebb lebonyolítását szolgálja a veszélyes anyagot szállító illetve élő állat- és növényegészségügyi vizsgálatra kötelezett szállítmányok esetében, de az átkelőt természetesen más járműtípusok a személy- és tehergépkocsik is használhatják. Ez a lehetőség a Romániába való gyorsabb eljutást is eredményezheti elkerülve az M43 autópálya Csanádpalotai határátkelőjénél kialakuló torlódásokat.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósult meg. A nyertes vállalkozó a DunaAszfalt Kft. és a Hódút Kft. konzorciuma. A kivitelezés nettó értéke 3,37 milliárd forint.

2019. május