Átadták a Mogyoród és Fót megközelítését szolgáló új útszakaszt és hozzá kapcsolódó csomópontokat

Az M3 autópálya csomópont, valamint a csomópont és a 2101. j. út közötti szakasz átadó ünnepségen beszédet mondott Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, Pest megye 5. sz. választókerületének képviselője, Vécsey László, Pest megye 6. sz. választókerületének országgyűlési képviselője és Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatóhelyettese.

A távlati fejlesztések figyelembevételével kialakított csomópont, és a hozzá kapcsolódó összekötő út megnyitja a környező települések megközelítésének lehetőségét. Az út és hídépítés kedvezően hat a forgalombiztonságra, az életminőségre és a térség versenyképességére.

A beruházás keretében 1,55 km hosszan 2×1 sávos új nyomvonalú út épült az M3 autópálya és a 2101 j. út között. A kivitelezéshez kapcsolódóan összesen 4 körforgalmi csomópontot alakítottak ki az M3-as autópálya déli és északi oldalán, az M3-as autópálya és a 2101 j. út közötti szakasz közepén, valamint a záró csomópontban.

A beruházás részeként az autópálya felett híd, a Mogyoród patak mellékága felett pedig felüljáró épült. A 2 különszintű felüljáró keresztezésen túl egy szintbeni útcsatlakozás is létesült, az M3 autópálya északi oldalán kialakított körforgalom, és az M3 autópálya és a 2101 j. út közötti szakasz közepén megépült körforgalmak között.

A földterületek megközelítését közel 1000 m hosszan kiépített 4 párhuzamos földút segíti, a 473 m hosszú újonnan épült zajvédő falnak köszönhetően pedig csökken a zajterhelés, és javul a környékbeliek életminősége.

A beruházás keretében az M3-as autópálya déli körforgalmától indulva, nyugati irányban haladva az M3-as autópályát keresztezve, az M3-as autópálya északi körforgalmáig 930 m nagynyomású gázvezeték kiépítése is megtörtént.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter elmondta, hogy mintegy ötezer milliárd forintot fordít a kormány 2024-ig közúti és vasúti fejlesztések előkészítésére és kivitelezésére. A kormány által tervezett közúti beruházásokat keretbe foglaló Útprogram teljes költségvetése 3200 milliárd forint, amelyből a magyar gazdaság megerősödésének köszönhetően a nagyobb részt, 1800 milliárd forintot a költségvetés fedez, a fennmaradó összeget adják az uniós támogatások. Hozzátette, hogy a 2016 és 2024 közötti időszak végére a magas szolgáltatási színvonalú közúthálózat mintegy 1000 kilométerrel bővül. A kormány stratégiai célja, hogy Magyarország bármely pontjáról 30 percen belül kényelmesen elérhető legyen egy négysávos útszakasz. Az M3-as autópálya most átadott új csomópontjáról elmondta, hogy az közel 5 milliárd forintból épült meg a Mogyoródot és Fótot a gyorsforgalmi hálózatba közvetlenül bekötő másfél kilométeres úttal együtt. A távlati térségi fejlesztési tervek szerint a csomópontból induló majdani összeköttetés a Hungaroringet délről, Kerepest északról elkerülve keresztezi a 3-as főutat, végül a kerepesi komplex pihenőhelynél éri el az M31-es autópályát. A miniszter hozzátette, hogy az új csomópontot használva kényelmesebben juthatnak el a Hungaroringre már a jövő heti Forma-1 Magyar Nagydíj résztvevői, nézői is. Az autóversenyek az egész világon a legnagyobb figyelem mellett lebonyolított sportesemények körébe tartoznak, jelentős turisztikai vonzerővel rendelkeznek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ezért az ágazat főbb szereplőivel együttműködve nemzeti autó-motorsport szakpolitikai stratégia megalkotását tervezi, melynek egyik célja, hogy a Hungaroring mellett az ország keleti részében is létesüljön egy szakági versenyek 21. századi színvonalú megrendezésére alkalmas létesítmény-együttes.

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára és a térség országgyűlési képviselője kiemelte: sokat dolgoztunk azon, hogy ez a projekt megvalósulhasson. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki ehhez hozzájárult. Ez a beruházás nem a betonról és nem egy műtárgyról szól, hanem az emberekről, és arról, hogy a környező települések lakosai minél gyorsabban közlekedhessenek, ezzel megteremtve az ingázó lakosság számára a munka és a családok egyensúlyát. Ez az út a gazdasági növekedésről is szól, 2022-re elérjük, hogy a 2010-es állapotokhoz képest 70%-kal növekedjen a gyorsforgalmi úthálózat. A beruházás keretében 46.000 növényt telepítettek, amellyel a cél a minőségi zöldkörnyezet létrehozása.

Vécsey László, Pest megye 6. sz. választókerületének országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a mai átadó jelentős a térség közlekedésfejlesztésének történetében. Az agglomerációs robbanás és a Hungaroring programjai egyre nagyobb nyomást jelentenek a térség közlekedésére, amely megkövetelte a fejlesztést. A települések jelentősége és lakossága folyamatosan nő, így már a beruházás első ütemének is komoly szerepe van. Ma délutántól Fót, Mogyoród és Kerepes közvetlenül is élvezhetik a beruházás előnyeit.

Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatóhelyettese hozzátette: a beruházás során összesen mintegy 173.000 m³ földet mozgattak meg a kivitelezők, közel 6 400 m³ aszfaltot építettek be, a közlekedők biztonságát pedig több, mint 6 kilométer szalagkorlát szolgálja.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, uniós és hazai forrás felhasználásával a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósult meg.

2019. július