Beemelték a kerékpáros Tisza-híd második mederhíd elemét

Egy óra alatt a helyére került a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút második medereleme. A 273 méter hosszú hidat konzolos technikával kapcsolják a meglévő közúti hídhoz. A kerékpáros híd valamennyi elemét november végére emelik be. A mai eseményről Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Ujvári Imre Tiszafüred polgármestere és Kiss Boglárka, a NIF Zrt, szóvivője tartott sajtótájékoztatót.

A híd 350 tonna acélszerkezetének előszerelése jelenleg is folyik a Tisza parton kialakított szerelőtéren, a mederhíd elemek egyenként, vízi úton bejuttatva kerülnek a helyükre.

A második hídelem beúsztatása egy 40 méteres bárka segítségével történt, amelyre egy 200 tonna teherbírású autódarut telepítettek és ez emelte a szerkezet egyik végét.  A másikat pedig a szárazföldről mozgatta egy ugyanilyen daru a már elkészített alépítményekre.

A Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút nyomvonalán a Tisza-hídon kívül további három hídszerkezet (Eger és Szomorka patakok hídjai, illetve az öblítőcsatorna műtárgya), két támfal és vasúti keresztezések megvalósítására kerül sor, melyek kivitelezése párhuzamosan, jelenleg is folyik. A kivitelezés várhatóan 2020 májusában fejeződik be.​

A projekt megvalósításával a Tisza-tavi kerékpárút jelentős eleme épül meg, amely a gépjárműforgalomtól fizikailag elválasztva, biztonságosan oldja meg a Tisza folyó, az Eger és Szomorka patakok kerékpáros áthidalását.

Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Tisza-tó körül végbemenő komplex fejlesztésekről beszélt: A mai napon egy félautomata defibrillátort is átadunk a kerékpárosok számára. A készüléket, Jámbor Attila, a Stég Szabadidőközpont tulajdonosa ajánlotta fel, mert úgy tapasztalta, hogy az elmúlt években a Tisza-tó kerülő versenyek és egyéb rendezvények alkalmával szükség lett volna rá. Ma tehát kétszeresen tettünk a kerékpározás biztonságáért a Tisza-tó körül.

Ujvári Imre Tiszafüred polgármestere ismertette, hogy jelenleg hozzávetőleg 54 ezer kerékpáros használja a Tisza-tó körüli kerékpárutat. A NIF Zrt. beruházásában zajló fejlesztés révén ez a szám, akár 100 ezer is lehet. A defibrillátorral jelentős lépést tettünk a kerékpárosok biztonságáért és életeket menthetünk.

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője elmondta, hogy miután minden elem a helyére kerül, akkor következik a korrózió védelem, a saruzás, a dilatációk kiépítése, a korlátok szerelése és a végső burkoló réteg felhelyezése.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósul meg.

2019. szeptember