SAJTÓBEJÁRÁST TARTOTTAK AZ M76 ÉPÍTÉSÉNÉL

Már a Zalaegerszeg bevezető út jobb pályáját építi a kivitelező Alsónemesapáti környékén. A munkák aktuális állásról Balaicz Zoltán, zalaegerszegi polgármester, Vígh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Mórocz József, a Magyar Közút Zrt. zalaegerszegi igazgatója és Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője tartott sajtóbejárással egybekötött tájékoztatót.

Nem csak a Balatonhoz közel zajlik a munka az M76-os építése kapcsán. A Zalaegerszeg bevezető 1, 5 km-es szakaszán a vállalkozó feladata a meglévő 2X1 sávos 76 sz. főút út 2X2 sávra való bővítése, hogy a majdani M76-ról dinamikusan és biztonságosan lehessen megközelíteni a megyeszékhelyt.

A 1, 5 km-es szakaszon egy vadátjáró és egy gyalogos- és kerékpáros aluljáró épül. Mindkét műtárgy szerkezete készen van. Az aluljárónál finomító munkákon, a vadátjáró esetében a szigetelésen dolgozik a kivitelező. A beruházáshoz kapcsolódóan 400 méter hosszban támfalak is épülnek, melyek feladata a természeti környezet megóvása.

Az útépítésnél ezen a szakaszon elkészült a terelőút idén tavasszal. A forgalom már ezen halad, így a kivitelező el tudta kezdeni a 2×2 sáv kialakításának munkálatait. A bal pálya két sávja már aszfalt burkolattal rendelkezik, a jobb pálya építése folyamatban van.

Az M76 M7 autópálya Holládi csomópont és Balatonszentgyörgy közötti szakasznál a 76. sz. főút 2. sz. korrekciójának ideiglenes forgalombahelyezése a Gulyacsárda környezetében júliusban megtörtént. Az M7 autópálya Holládi csomópontjában épülő kerékpáros és gyalogos felüljáró hídgerendáinak beemelése és a pályalemez betonozása is elkészült a nyár folyamán, valamint félpályában elhelyezték a Holládi autópálya csomópontban a 7501 j. út alatt lévő kerékpáros és gyalogos aluljáró keretelemeit.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármester elmondta: A Modern Városok Program elindulásával teremtődött meg a reális esély a 2×2 sávos gyorsforgalmi út megvalósulásra. A térség gazdaságfejlesztésére nézve kardinális az is, hogy a nyomvonalba sikerült bekapcsolni a sármelléki nemzetközi repteret. Így Zalaegerszeg némi túlzással magáénak érezhet egy nemzetközi repteret, ami bizonyára hatással lesz a beruházási kedvre a térségben.

Vígh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos kiemelte: A gyorsforgalmi úton sehol nem lesz szintbeli kereszteződés sem más úttal, sem vasúttal, ami tovább növeli a közlekedés gyorsaságát és biztonságát.

Mórocz József, a Magyar Közút Zrt. zalagereszegi igazgatója azt mondta: A leágazásokkal együtt összesen 56 kilométerrel bővül az úthálózat. Ez szükségessé teszi a Magyar Közút Zrt. számára egy új üzemmérnökség létesítését Nemesrádó térségében.

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője a munkák aktuális állásáról elmondta: A Holládi csomópont és Balatonszentgyörgy között a főpályán 1,5 km hosszon már CKT (cement kötésű teherbíró) réteg került beépítésre. A csomópontokban folyamatos a rézsű profilozás, és a humuszolás. A Balatonszentgyörgyi csomópont felüljárójánál a két szélső nyílás kivételével a hídgerendák beemelése megtörtént, a pályalemez betonozásának előkészítési munkái folynak.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt beruházásában valósul meg.

 

2019. szeptember